Türkiye'de kadın küratörlerin ayrımcılık deneyimleri ve mücadele stratejileri
Women curators' discrimination experiences and coping strategies in Turkey
  1. Tez No: 938515
  2. Yazar: AYSUN ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet eşitsizliği, Cinsiyet temelli önyargılar, Cinsiyetçi kalıp, Feminist epistemoloji, Sanat üretimi, Sanatçı insiyatifleri, Gender inequalit, Gender based stereotypes, Gender stereotyping, Feminist epistemology, Art production, Artist initiatives
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kadın küratör ve kadın küratör-sanatçıların deneyimleri Bourdieu sosyolojisi ve feminist literatürden faydalanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırmada kadın küratör ve kadın küratör-sanatçıların sanat alanındaki kariyerlerini etkileyen alanın doksa, illusio ve habitusları bu kadınların sahip oldukları iktisadi, sosyal, kültürel ve sembolik sermayeleri göz önünde tutularak ele alınmıştır. Bu araştırmada ayrıca küratör ve kadın küratör-sanatçıların sanat alanı ve özel alanda yaşadıkları ayrımcılıklar ve mücadele stratejileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the experiences of women curators and women curator-artists working in the field of visual arts, a sub-branch of contemporary art in Turkey, were analyzed by using Bourdieu's sociology and feminist literature. In this research, the doxa, illusio and habitus of the field that affect the careers of women curators and women curator-artists in the field of art were discussed by taking into account the economic, social, cultural and symbolic capital that these women possess. In addition, this research examined the discriminations and struggle strategies experienced by curators and women curator-artists in the field of art and the private sphere.