Adölesanlara uygulanan çevre temelli eğitim programının çevre dostu davranışlarına ve ekolojik ayak izi farkındalıklarına etkisi
The effect of the environment-based education program applied to adolescents on environmentally friendly behavior and ecological footprint awareness
- Tez No: 938771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ALTINEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Çevre eğitimi, Çevre dostu davranış, Ekolojik ayak izi farkındalığı, Hemşire, Adolescent, Environmental education, Environmentally friendly behavior, Ecological footprint awareness, Nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, adolesanlara uygulanan Çevre Temelli Eğitim Programı'nın çevre dostu davranış ve ekolojik ayak izi farkındalıklarına etkisini incelemek amacıyla; randomize olmayan gruplarda, ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel tasarımda yapılmıştır. Araştırma Konya ilinde bir meslek lisesinde 10. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler ile 22 Nisan -24 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 52 müdahale ve 52 kontrol olmak üzere toplam 104 öğrenci oluşturmuştur. Müdahale grubu öğrencilerine üç hafta ve üç oturumdan oluşan Çevre Temelli Eğitim Programı uygulanmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Çevre Dostu Davranış Ölçeği ve Ekolojik Ayak İzi Farkındalığı Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ki kare, bağımlı gruplarda t testi ve bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Uygulanan Çevre Temelli Eğitim Programı sonrası müdahale grubunun Çevre Dostu Davranış Ölçeği toplam puan ortalamalarının son testte ön teste göre arttığı ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak adolesanlara uygulanan Çevre Temelli Eğitim Programı adölesanların çevre dostu davranışlarını artırırken, ekolojik ayak izi farkındalıklarını artırmada etkili olmadığı bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda adolesanlara çevre eğitimi programları periyodik olarak düzenlenmeli ve halk sağlığı hemşireleri tarafından okul ziyaretleri planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in non-randomized groups, with a pre-test-post-test control group quasi-experimental design in order to examine the effect of the environmental education program applied to adolescents on environmentally friendly behavior and ecological footprint awareness. The research was conducted between April 22 and May 24, 2024 with 10th grade students studying at a vocational high school in Konya province. The study group consisted of 104 students, 52 experimental and 52 control. The environmental education program consisting of three weeks and three sessions was applied to the experimental group students. Data were collected with the Personal Information Form, Environmentally Friendly Behavior Scale and Ecological Footprint Awareness Scale. Chi-square, t-test in dependent groups and t-test in independent groups were used in the analysis of the data. It was found that the total mean scores of the Environmentally Friendly Behavior Scale of the experimental group increased in the post-test compared to the pre-test after the applied environmental education program and the difference was statistically significant (p0.05). As a result, it was found that while the environmentally-based education program applied to adolescents increased the environmentally friendly behaviors of adolescents, it was not effective in increasing their ecological footprint awareness. In line with these results, environmental education programs for adolescents should be organized periodically and school visits should be planned by public health nurses.