Spor ürünlerinde marka imajının tüketici etnosentrizmine ve satın alma niyetine etkisi
The impact of brand image on consumer ethnocentrism and purchase intention in sports products
- Tez No: 941621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE NİHAL YURTSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Etnosentrizmi, Marka Tercihi, Satın Alma Niyeti, Consumer Ethnocentrism, Brand Preference, Purchase İntention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma,spor ürünlerinde marka imajı algılarının tüketicilerin satın alma niyeti ve etnosentrizm düzeyleri üzerindeki etkisini inceleyerek, demografik faktörlerin (yaş, cinsiyet, eğitim, gelir, çalışma durumu) bu değişkenler üzerindeki rolünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, işlevsel, duygusal ve sembolik marka imajının tüketici davranışıyla nasıl ilişkilendiği değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, 265 tüketiciden veri toplanarak anket yöntemi kullanılmış ve t-testi, ANOVA ve korelasyon analizi gibi istatistiksel testler uygulanmıştır. Bulgular, genç tüketicilerin sembolik marka imajına daha fazla önem verdiğini (p=0,006), eğitim seviyesinin arttıkça etnosentrizmin azaldığını (p0,05). Sonuçlar, marka yöneticileri ve pazarlamacılar için önemli stratejik ipuçları sunmaktadır. Genç tüketicilere yönelik kampanyalarda sembolik marka imajına odaklanmak, satın alma niyetini artırabilir. Ayrıca, yüksek gelirli tüketiciler için işlevsel özelliklerin ön plana çıkarılması marka tercihlerini etkileyebilir. Gelecekteki araştırmalar, farklı kültürel bağlamlarda benzer analizler yaparak bulguların genellenebilirliğini test edebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of brand image perceptions in sports products on consumers' purchase intention and ethnocentrism levels and to analyze the role of demographic factors (age, gender, education, income, employment status) on these variables. The study evaluated how functional, emotional and symbolic brand image are related to consumer behavior. Within the scope of the research, survey method was used by collecting data from 265 consumers and statistical tests such as t-test, ANOVA and correlation analysis were applied. The findings show that young consumers attach more importance to symbolic brand image (p=0.006), ethnocentrism decreases as the level of education increases (p0.05). The results provide important strategic clues for brand managers and marketers. Focusing on symbolic brand image in campaigns targeting young consumers may increase purchase intention. In addition, highlighting functional features for high-income consumers may affect brand preferences. Future research can test the generalizability of the findings by conducting similar analyses in different cultural contexts.