Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği olan ebeveynlerin stres durumlarının aile güçlendirme düzeyine etkisi
The effect of stress levels of parents with infants on family empowerment in the newborn intensive care unit
- Tez No: 943865
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile güçlendirme, ebeveyn, hemşirelik, stres, YYBÜ, Family empowerment, parent, nursing, stress, NICU
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği olan ebeveynlerin stres durumlarının aile güçlendirme düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve ilişkisel tasarımda olan bu çalışma 166 ebeveyn ile yürütüldü. Veriler Şubat 2024 – Haziran 2025 tarihleri arasında Konya ili Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan bebeklerin ebeveynler ile toplandı. Veriler Ebeveyn Bilgi Formu, Anne-Baba Stres Ölçeği: YYBÜ ve Aile Güçlendirme Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu regresyon analizi yapıldı. Bu çalışmada, ebeveynlerin yaş ortalaması 31,1 ± 7,05 ve bebeklerin gestasyon hafta ortalaması 33,97 ± 3,51'dir. Ebeveynlerin %70,48'i anne olduğu saptandı. Ebeveynlerin stres ölçeği puan ortalaması 119,25 ± 25,48 ve aile güçlendirme ölçeği puan ortalaması 120,45 ± 26,65 olarak bulundu. Ebeveynlerin yaşı (β = –0,149), stres durumu (β = –0,586), yakınlık durumu (β = 0,203) ve çalışma durumu (β = 0,226) aile güçlendirme düzeyini anlamlı yordayan değişkenlerdir. Model, aile güçlendirme düzeyindeki varyansın %51,4'ünü açıklamaktadır (Adj. R²= 0,514). Sonuç olarak, ebeveynlerin yaş, yakınlık ve çalışma durumları ile stres düzeyleri, aile güçlendirme üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Bu doğrultuda, stres düzeyini azaltmaya ve aile güçlendirme sürecini desteklemeye yönelik bütüncül müdahaleler planlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of parental stress on family empowerment among parents with infants admitted to the neonatal intensive care unit. The research was conducted with a descriptive and correlational design and included 166 parents. Data were collected between February 2024 and June 2025 from the parents of infants who were hospitalized in the neonatal intensive care unit of Selçuk University Faculty of Medicine Hospital, located in Konya, Turkey. The data collection tools were the Parent Information Form, the Parental Stressor Scale: NICU, and the Family Empowerment Scale. Data were analyzed using descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance and multiple regression analysis. In this study, the mean age of the parents was 31.1 ± 7.05 years, and the mean gestational age of the infants was 33.97 ± 3.51 weeks. Among the participants, 70.48% were mothers. The mean score on the stress scale was 119.25 ± 25.48, while the mean score on the family empowerment scale was 120.45 ± 26.65. Parental age (β = –0.149), stress level (β = –0.586), closeness to the infant (β = 0.203), and employment status (β = 0.226) were identified as significant predictors of family empowerment. The model accounted for 51.4% of the variance in family empowerment levels (Adjusted R² = 0.514). As a result, parents' age, proximity, and employment status, as well as their stress levels, have a decisive effect on family empowerment. Therefore, it is recommended that holistic interventions are planned to reduce stress levels and support the family empowerment process.