Adölesanlarda sosyal medya bağımlılığının uyku kalitelerinin üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of social media addiction on the sleep quality in adolescents
  1. Tez No: 944046
  2. Yazar: MUHAMMET TALHA KERMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KULAKÇI ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Sosyal Medya Bağımlılığı, Uyku Kalitesi, Gündüz Uykululuğu, Okul Sağlığı Hemşiresi, Adolescent, Social Media Addiction, Sleep Quality, Daytime Sleepiness, School Health Nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, adölesanlarda sosyal medya bağımlılığının gündüz uyku kaliteleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yürütüldü. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim öğretim yılında, Zonguldak il merkezindeki bir lisede öğrenim gören 598 adölesan; araştırmanın örneklemini ise, araştırmaya katılma kriterlerini karşılayan 519 adölesan oluşturdu. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu Ergenler İçin (SMBÖ-KF) ve Cleveland Adölesan Uykululuk Anketi kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler, SPSS 25paket programı ile değerlendirildi. Araştırmaya dahil edilen adölesanların,%30.1'i (n=156) 9.sınıf öğrencisi, %61.8'i (n=3321) kadın, %99.2' sinin (515) kendine ait bilgisayarı ya da telefonu bulunmakta, %90.3'ü (n=469) günde iki saatten fazla internet kullanmakta, %80.0'ı (n=405) interneti yoğun olarak hafta sonu kullanmakta, %88.7'si (n=460) interneti yoğun olarak 16:01-00:00 saatleri arasında kullanmakta, %94.8' inin (n=492) sosyal medya hesabı bulunmakta, %61.1 (n=317) iki saatten fazla sosyal medya kullanmaktadır. Adölesanların, gündüz uykululuk durumunun cinsiyet, alkol-sigara-enerji verici içecek kullanımı, internet ve sosyal medya kullanım süresi ve sosyal medya bağımlılık durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği tespit edildi. Adölesanlarda sosyal medya kullanım süresinin azaltılmasına yönelik okul tabanlı eğitimlerin yaygınlaştırılması, uyku kalitesinin artırılmasında etkili bir strateji olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the impact of social media addiction on daytime sleep quality in adolescents. The research population included 598 high school students in Zonguldak during the 2022-2023 academic year, with 519 adolescents meeting the participation criteria. Data collection utilized three instruments: the Personal Information Form, Social Media Addiction Scale Short Form for Adolescents, and Cleveland Adolescent Sleepiness Questionnaire, with analysis performed using SPSS 25. Key findings revealed that 30.1% of participants were 9th graders and 61.8% were female. Nearly all students (99.2%) owned personal digital devices. Internet usage patterns showed 90.3% engaged online for over two hours daily, with 80% reporting heavier weekend usage. Peak usage occurred between 16:01-00:00 for 88.7% of participants. Social media penetration reached 94.8%, with 61.1% spending more than two hours daily on these platforms. The analysis demonstrated significant variations in daytime sleepiness correlated with gender, substance use (alcohol/ tobacco/ energy drinks), duration of digital engagement, and social media addiction severity. School-based educational interventions aimed at reducing mindless social media use among adolescents are recommended as an effective strategy to enhance sleep quality.