Finding optimal sharing point in shared delivery services
Paylaşımlı teslimat hizmetlerinde optimal paylaşım noktasının belirlenmesi
- Tez No: 944158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR OĞUZ BARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Q-ticaret, Transferli Alma ve Teslimat Problemi, Araç Rotalama Problemi, Optimal Paylaşım Noktası, Teslimat Tamamlama Süresi, Google OR-Tools, Q-commerce, Pickup and Delivery Problem with Transfers, Vehicle Routing Problem, Optimal Sharing Point, Delivery Completion Time, Google OR-Tools
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Talep üzerine ve hızlı teslimat hizmetlerinde son dönemde yaşanan artış, operasyonel verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik stratejilerin araştırılmasına yol açtı. Bu makale, bir teslimat probleminde iki sürücü arasında paket alışverişi için OSP kavramını tanıtmaktadır. Kuryeler, paylaşım noktalarını birleştirerek paket alışverişlerini optimize edebilir; bu da DCT miktarının azalmasına ve esnekliğin artmasına, dolayısıyla daha hızlı teslimatlara ve müşteri memnuniyetinin artmasına olanak sağlar. Bu sorunu çözmek için, küçük ölçekte varsayımsal bir senaryoda OSP'yi bulmak üzere bir MILP formülasyonu tasarlandı ve uygulandı. Ek olarak, sorunu daha büyük ölçekte çözmek için Google OR-Tools yönlendirme çözücüsü kullanıldı. Son olarak, önerilen metodolojinin etkinliğini doğrulamak için İstanbul, Türkiye'den varsayımsal bir vaka çalışması kullanıldı. Önerilen yaklaşım, gerçek dünya senaryolarını, ağ topolojisini ve paylaşım noktalarını dikkate alarak DCT'yi etkili bir şekilde en aza indirdi. Model, fiziksel transfer düğümlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, geçici depolamaya gerek kalmadan verimli parsel paylaşımına olanak sağladı. Yaklaşım, zamanında hizmetler, eşzamanlı paylaşım, gerçek ağ topolojisi ve trafik hususları gibi temel hedefleri ele aldı. Modelin esnekliği, toplam teslimat süresini vurgulayan veya DCT'yi en aza indiren çeşitli hedefleri barındırıyordu.
Özet (Çeviri)
The recent surge in on-demand and quick delivery services has prompted the exploration of strategies to enhance operational efficiency and customer satisfaction. This study in- troduces the concept of Optimal Sharing Point (OSP) for exchanging parcels between two drivers in a delivery problem. By incorporating sharing points, couriers can optimize parcel exchanges, leading to reduced delivery completion time (DCT) and improved flex- ibility, resulting in faster deliveries and enhanced customer satisfaction. To address this, a mixed-integer linear programming (MILP) formulation is designed and implemented to find OSP in a hypothetical scenario on a small scale. Additionally, Genetic Algo- rithm (GA) and Google OR-Tools routing solver were employed to solve the problem on a larger scale. Finally, a hypothetical case study from Istanbul, Turkey, was used to validate the effectiveness of the proposed methodology. The proposed approach effec- tively minimized the DCT by considering real-world scenarios, network topology, and sharing points. The model eliminated the need for physical transfer nodes, allowing ef- ficient parcel sharing without temporary storage. The approach addressed key objectives such as timely services, simultaneous sharing, actual network topology, and traffic con- siderations. The model's flexibility accommodated various objectives, emphasizing total delivery time or minimizing DCT.