Gentamisinin sıçanlarda renin-anjiyotensin-aldosteronsistemine etkisi ve Tarantula cubensis alkolik ekstraktınınkoruyucu rolünün belirlenmesi
The effect of gentamicin on the renin-angiotensin-aldosterone system in rats and determination of the protective role of Tarantula cubensis alcholic extract
- Tez No: 944681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK MERCAN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gentamisin, Hormon, Tarantula Cubensis, Gentamicin, Hormone, Tarantula Cubensis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı gentamisinin normal tedavi dozunda ve süresinde kullanıldığında renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi üzerindeki etkilerini belirlemek ve Tarantula cubensis örümceğinin alkolik ekstraktının bu etkilere karşı koruyucu rolünü tespit etmekti. Gentamisin gram-pozitif bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılmakla birlikte genellikle gram negatif bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisi için hızlı bakterisidal etkileri ve kimyasal stabilitelerinden dolayı klinik uygulamalarda öncelikli ilaç olarak tercih edilen bir antibiyotiktir. Gentamisinin yüksek dozda verilmesi nefrotoksiktir ve akut renal yetmezliğinin %10-20'sinden sorumludur. Homeopatik bir ilaç olarak Tarantula Cubensis örümceğinin alkolik ekstraktı, veteriner sahada ruhsatlandırılmış ve birçok hayvan türünde yangısal tırnak hastalıkları (panarisyum, ayak çürüğü), septik durumlar, flegmonlar, irinli lezyon ve pürülan nekroze olan olgular, ülserler, deri yangısı, çıban ve patolojik olarak değişen nekrotik ve proliferatif dokularda resolitif, antiflojistik, demarkasyon ve rejenarasyon etki oluşturan bir ilaçtır. Bu çalışmada, 32 sıçan 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna 0.5 ml izotonik NaCl periton içi 7 gün, gentamisin grubuna periton içi yolla 5 mg/kg gentamisin ilk günde günde iki kez diğer günler günde bir kez olmak üzere 7 gün, Tarantula Cubensis alkolik ekstraktı grubuna 200 µl/kg/gün Tarantula cubensis alkolik ekstraktı deri altı yolla 1. ve 4. günlerde, gentamisin + Tarantula Cubensis alkolik ekstraktı grubuna periton içi yolla 5 mg/kg gentamisin ilk günde günde iki kez diğer günler günde bir kez olmak üzere 7 gün, 200 µl/kg/gün Tarantula Cubensis alkolik ekstraktı deri altı yolla 1. ve 4. günlerde uygulanmıştır. Sıçanlardan alınan serum örneklerinde ve böbrek dokularında renin, ANG I, ANG II, ACE, ATR1 ve aldosteron düzeylerinin ölçümleri ELISA ticari test kitleri kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre sıçanlara normal sağaltım dozunda gentamisin uygulaması böbrek dokusu ve kanda renin, ANGII, ACE ve ATR1 seviyelerinde istatistiksel olarak değişikliğe neden olmazken böbrek dokusunda aldosteron düzeyini önemli ölçüde düşürmüş, kanda ise aldosteron düzeyinin yükselmesine neden olmuştur. Ayrıca, ANGI düzeyinin kandaki düzeyini arttırmıştır. TCAE uygulaması ise incelenen tüm parametrelerde gentamisine ait bulguların kontrole yakın düzeye ulaşmasını sağlamıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada normal sağaltım dozunda kullanılan gentamisinin renin-anjiyotensin- aldosteron sisteminde özellikle aldosteron ve ANGI seviyelerini değiştirdiği, ancak bu etkilerinin TCAE uygulamasıyla kısmen önlenebildiği, dolayısıyla TCAE'nın gentamisin kaynaklı böbrek toksisitesinde koruyucu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu çalışma sonucunda, gentamisinin böbrek üstü bezinden sentezlenen aldosteron üzerinde etki gösterirken, böbreğin justaglomerüler hücrelerinde sentezlenen renin üzerinde etkisi olmadığı, dolayısıyla normal sağaltım dozunda gentamisin uygulamasının böbreğin özellikle adrenal korteksi üzerinde hasara neden olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of gentamicin on the renin-angiotensin-aldosterone system when used at the normal therapeutic dose and duration and to determine the protective role of alcoholic extract of Tarantula Cubensis spider against these effects. Gentamicin is an antibiotic preferred in clinical practice due to its rapid bactericidal effects and chemical stability for the treatment of diseases caused by gram-negative diseases, along with the use of gram-positive effects. Gentamicin is currently nephrotoxic at high doses and is responsible for 10-20% of acute renal care. As a homeopathic medicine, alcoholic extract of Tarantula Cubensis spider is licensed in the veterinary field and isa drug with resolutative, antiphlogistic, demarcation and regeneration effect in many animal species inflammatory nail diseases (panarice, foot rot), septic conditions, phlegmons, purulent lesions and purulent necrosis cases, ulcers, dermatitis, boils and sustainable necrotic and proliferative tissues.In this study, 32 rats were divided into 4 groups. The control group was given 0.5 ml isotonic NaCl intraperitoneally for 7 days; the gentamicin group was given 5 mg/kg gentamicin intraperitoneally twice a day on the first day and once a day on other days for 7 days; the Tarantula Cubensis alcoholic extract group was given 200 µl/kg/day Tarantula Cubensis alcoholic extract subcutaneously on days 1 and 4; the gentamicin + Tarantula cubensis alcoholic extract group was given 5 mg/kg gentamicin intraperitoneally twice a day on the first day and once a day on other days for 7 days; and 200 µl/kg/day Tarantula cubensis alcoholic extract subcutaneously on days 1 and 4. Renin, ANG I, ANG II, ACE, ATR1 and aldosterone levels in serum samples and kidney tissues taken from rats were measured using commercial ELISA test kits. According to the findings obtained as a result of this study, while the administration of gentamicin to rats at normal therapeutic dose did not cause any statistical changes in the levels of renin, ANGII, ACE and ATR1 in kidney tissue and blood, it significantly decreased the level of aldosterone in kidney tissue and increased the level of aldosterone in blood. In addition, it increased the level of ANGI in blood. On the other hand, TCAE administration provided that the findings of gentamicin reached levels close to control in all the parameters examined. In conclusion, it was determined that gentamicin used at normal therapeutic dose in this study changed the levels of aldosterone and ANGI in the renin-angiotensin-aldosterone system, but these effects could be partially prevented by TCAE administration, therefore TCAE had a protective effect in gentamicin induced kidney toxicity. In addition, as a result of this study, it was determined that while gentamicin has an effect on aldosterone synthesized in the adrenal gland, it has no effect on renin synthesized in the juxtaglomerular cells of the kidney, thus the application of gentamicin at normal therapeutic doses causes damage to the kidney, especially the adrenal cortex.