Şaban Teoman Duralı'da insan tasavvuru
Human conception in Şaban Teoman Durali
- Tez No: 950616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRPENÇ AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Beşer, Din, Kültür, Ahlak, Medeniyet, Evrim, Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, Tasavvur, Human, Human Being, Religion, Culture, Morality, Civilization, Evolution, Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, Tasavvur
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İslam entelektüel geleneğinde insan doğasına yönelik tutumlar, bakış açımıza göre farklılık gösterse de geleneğin tamamında ortak olan bazı tutumlar vardır. İnsanlığın bir başlangıcı olduğunu varsaymak, tıpkı evren gibi ontolojik ihtiyaçlar sorusunu gündeme getirmektedir. Bu noktada İslam düşüncesinin yaratılışçılıkta hemfikir olduğu söylenebilir. Bu ontolojik ihtiyaç, kendinden üstün bir varlığa, yani Tanrı'ya inanma zorunluluğu olarak kendini göstermektedir. Duralı' nın tabiriyle insan, muhtemelen mevcut evrenin en karmaşık yapısına sahip varlığıdır. İnsan dediğimiz olgu üç tabakadan oluşmaktadır. Bu olgunun temelinde canlı olmayan varlık alanının unsurları vardır. Atom, atom altı tanecikler ve atomun üstünde moleküller bulunmaktadır. Bunların tamamı insanın yapı taşlarını oluşturmaktadır. Canlı olmayan kısmı ise, Batılıların söylemiyle, organik olmayan unsurlardır. Bunların üzerinde mucizevi bir oluşum vardır. Nasıl olduğu henüz açıklanamamış olan bu olayla ilgili, yani organik olmayan veya canlı olmayan unsurlardan canlılığın nasıl ortaya çıktığına dair elimizde açık seçik herhangi bir belge bulunmamaktadır. Olaya ilişkin tahminler, birçok uydurma vardır, ama tam olarak deneysel anlamda bunu ortaya koyabilecek argümanlar ve deliller bulunmamaktadır. Bunun üzerinde birçok deneme yapılmıştır ama tatmin edici bir sonuç alınamamıştır. O halde bu canlı olmayan varlık sahası üzerinde insanın bir de canlılığı vardır. İnsanın o canlı tarafı beşer olarak adlandırılır. Bu beşer yanı, öbür canlılarla birlikte bir bütünlük oluşturur. İnsanın bitkiler, hayvanlar ve tek hücreli canlılarla olan ortak noktası, beşer tarafında yer alan yeme, içme, uyuma ve üreme gibi özelliklerdir. Beşer tarafının üzerinde açıklayamadığımız bir üçüncü tabaka vardır. Bu, insanın beşerlik tabakasından çıkarak insan sıfatını elde etmesidir. İnsana bu sıfatı veren etken de onun manevi tarafıdır. Bizler, bu karmaşık yapıya sahip insanın tanımı, yaratılışı, gelişimi ve beşerlikten insanlığa geçiş sürecindeki faktörleri bazı düşünürlerin görüşlerine de yer vererek ve en önemlisi Duralı'nın kitap, makale, söyleşi, konferans, seminer, tez ve TV programlarından faydalanarak aktarma gayreti içerisinde olduk.
Özet (Çeviri)
Although attitudes towards human nature in the Islamic intellectual tradition vary according to our perspective, there are some attitudes common to the entire tradition. Assuming that humanity had a beginning raises the question of ontological needs, just like the universe. At this point, it can be said that Islamic thought agrees with creationism. This ontological need manifests itself as the necessity to believe in a being superior to oneself, namely God. In Duralı's terms, the human being is probably the most complex being in the universe. The phenomenon we call human being consists of three layers. At the basis of this phenomenon are the elements of the non-living sphere of existence. There are atoms, subatomic particles and molecules above the atom. All of these constitute the building blocks of the human being. The non-living part, as Westerners call it, is the non-organic elements. Above these, there is a miraculous formation. We do not have any clear documentation of this event, which has yet to be explained, i.e. how life emerged from non-organic or non-living elements. There are guesses, there are many fabrications, but there are no arguments and no evidence that can demonstrate this in a strictly empirical sense. There have been many experiments on this, but no satisfactory results have been obtained. So, in this field of non-living beings, human beings also have a vitality. That living part of the human being is called human being. This human aspect forms a unity with other living beings. What human beings have in common with plants, animals and single-celled creatures are the characteristics such as eating, drinking, sleeping and reproduction. There is a third layer above the human side that we cannot explain. This is the human being's emergence from the human layer and acquiring the human attribute. The factor that gives the human being this title is his spiritual side. We have tried to convey the definition, creation, development and factors in the process of transition from humanity to humanity by including the views of some thinkers and most importantly by making use of Duralı's books, articles, interviews, conferences, seminars, theses and TV programs.