Maksiller sinüs hipoplazisinin ve sinonazal anatomik varyasyonların nazofarengeal hava yolu boyutları ile ilişkisinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Investigation of the relationship between maxillary sinus hypoplasia and sinonasal anatomical variations with nasopharyngeal airway dimensions using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 955069
  2. Yazar: ALİ BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET MURAT ÖZBEK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı görüntüleme, Maksiller sinüs, Paranazal sinüsler, Radyolojik görüntüleme, Solunum yolları hastalıkları, Solunum yolları obstrüksiyonu, Üç boyutlu görüntüleme, Computer imaging, Maxillary sinus, Paranasal sinuses, Respiratory tract diseases, Airway obstruction, Three dimensional imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş Çene Radyolojisi Bilim Dalı
Özet
Maksiller sinüsler (MS), nadir olarak unilateral ya da bilateral olarak belirgin ölçüde küçük boyutlarda izlenir. Bu tablo“maksiller sinüs hipoplazisi”(MSH) olarak adlandırılır. MSH üç tipte görülür. Tip 1 MSH'de, unsinat prosesin normal ve infundibular pasajın açık olarak izlendiği hafif hipoplazi tablosu izlenir. Tip 2 MSH'de unsinat proses hipoplazisi ve infundibular pasaj obstrüksiyonu görülür. Tip 3 MSH ise, etkilenen MS'nin yarık şeklinde izlendiği şiddetli hipoplazi durumunu tanımlar. Bu çalışmanın temel amaçları belirlenen hasta grubunda MSH prevalansını tespit etmek ve MSH ile anteroposterior (AP) ve transversal (TRV) nazofarengeal hava yolu boyutları arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'na Ocak 2018 Nisan 2023 arasında farklı sebeplerle başvuran 18-90 yaş aralığındaki toplam 1285 hastaya ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kesitleri incelenmiştir. Bu hastalarda MSH prevalansı %6,9 olarak hesaplanmıştır. MSH vakalarından %78,7'si Tip 1, %20,2'si Tip 2 ve %1,1'i Tip 3 olarak sınıflandırılmıştır. MSH vakalarının %75,3'ü unilateral ve %24,7'si bilateral olarak kaydedilmiştir. İkinci iş paketinde incelenen 60 MSH hastası ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu MSH görülmeyen 60 hastanın nazofarengeal hava yolu boyutları karşılaştırılmıştır. Vaka grubundaki ortalama transversal (TRV) boyutlar (27,96±4,06 mm), kontrollerle (30,76±3,35 mm) karşılaştırıldığında anlamlı ölçüde azdır (Cohen'in d değeri=0,75, p<0,001, Post-Hoc power=0,99). Konka büllozanın AP boyutlarla (p=0,020), sekonder medial konkanın ise TRV boyutlarla (p=0,039) anlamlı bir ilişki gösterdiği görülmüştür. MSH ile sinonazal varyasyonlar arasında anlamlı bir korelasyon saptanamamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Maxillary sinuses (MS) are rarely observed to be significantly small in size, either unilaterally or bilaterally. This condition is referred to as“maxillary sinus hypoplasia”(MSH). MSH occurs in three types. Type 1 MSH presents with mild hypoplasia, in which the uncinate process is normal, and the infundibular passage appears to be well defined. Type 2 MSH is characterized by a hypoplastic uncinate process and ill-defined infundibular passage. Type 3 MSH describes severe hypoplasia, represented by a cleft-like appearence. The primary objectives of this study are to determine the prevalence of MSH in the patient group and to investigate whether there is a relationship between MSH and the anteroposterior (AP) and transversal (TRV) dimensions of the nasopharyngeal airway. In this study, cone beam computed tomography scans of a total 1285 patients aged 18-90, who visited the Department of Oral and Maxillofacial Radiology at Hacettepe University Faculty of Dentistry for various reasons between January 2018 and April 2023, were investigated. The prevalence of MSH in these patients was calculated as %6,9. MSH cases were classified as %78,7 Type 1, %20,2 Type 2, and 1,1% Type 3. %75,3 of MSH cases were recorded as“unilateral”, and %24,7 of them as“bilateral”. In the second part of the study, the nasopharyngeal airway dimensions of 60 MSH patients were compared with 60 control patients matching for age and gender. The average TRV dimensions in the case group (27,96±4,06 mm) were significantly smaller compared to the controls (30,76±3,35 mm) (Cohen's d value=0,75, p<0,001, Post-Hoc power=0,99). A significant relationship was observed between concha bullosa and AP dimensions (p=0,020) and between secondary middle concha and TRV dimensions (p=0,039). No significant correlation was found between MSH and sinonasal variations (p>0,05).