Türkiye'de terör örgütlerinin finansal desteğinin tespitinde mali istihbarat birimlerinin rolü ve ABD mali istihbarat birimi ile karşılaştırılması
The role of financial intelligence units in determining the financial support of terrorist organisations in Turkey and comparison with the US financial intelligence unit
  1. Tez No: 960124
  2. Yazar: SİNAN ÇAYIRLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SADIK YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali İstihbarat, Terörizmin Finansmanı, Türkiye, ABD, Financial Intelligence, Finance of Terror, Türkiye, USA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Terörizm, farklı ülkelerde değişik amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Terör örgütleri genellikle belirli ideolojilere bağlı olarak hareket ederler. Terörizmin temel amacı, ülkelerin yönetim sistemini yıkarak kendi ideolojisini yaymaktır. Terör örgütü başka bir devletin çıkarlarına hizmet ediyorsa, çıkarı olan devlet tarafından desteklenir. Fakat hedefleri devletin çıkarlarına ters düşüyorsa mücadele edilmesi gereken bir kavram haline gelirler. Bu nedenle, terörle mücadelede farklı stratejiler izlenebilir. Terör örgütlerinin hedeflerine ulaşmak için önemli miktarda ekonomik desteğe ihtiyaçları vardır. Söz konusu ihtiyaçlarını yasal veya yasa dışı yollardan karşılamaya çalışmaktadırlar. Ülkeler yasa terör örgütlerinin mali ihtiyaçlarını karşılamada kullandıkları yöntemleri ortaya çıkarmak maksadıyla bir takım istihbarat yöntemlerini veya kurum/kuruluşlarını kullanmaktadır. Terör örgütleri, faaliyetlerini finanse etmenin yanı sıra legal bir görünüm kazanmaya ve finansal sistemlerin içine girmeye de çalışmaktadır. Mali istihbarat birimleri, terör örgütlerinin finansal kaynaklarını belirlemek ve takip etmek için bu aşamada devreye girmektedir. Bu birimler, yasa dışı finansal faaliyetleri tespit ederek engellemekte, ulusal ve uluslararası düzeyde diğer ülkelerle iş birliği yaparak terör örgütlerinin finansal ağlarını ortaya çıkartmaya çalışmaktadır. Terörizmin finansmanına karşı daha etkili bir mücadele için güçlü bir iş birliği ve koordinasyon yapılması gerekmektedir. Türkiye'de terör örgütleri ve diğer yasadışı para aklama faaliyetlerini takip eden Mali İstihbarat ve Suç Araştırma Kurulu (MASAK) bulunmaktadır. MASAK, Türkiye'nin mali suçları ile ilgili gerekli araştırmaları yaparak adli birimlere bildirmekle görevlidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), Mali Suçları Uygulama Ağı (Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN)), bankalar ve diğer mali kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilen mali işlemleri takip ederek kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele eder. Çalışma içerisinde Türkiye'deki terör örgütlerinin finansmanı ile mücadele eden kurum/kuruluşların ABD Mali İstihbarat Birimi ile karşılaştırmış ve konuyla ilgili literatür taraması yapılarak sonuçlar nitel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Terrorism is carried out in different countries for various purposes.Terrorist organizations generally act according to specific ideologies.The main aim of terrorism is to destroy the governing system and spread its own ideology. If a terrorist organization serves the interests of another state, it is supported by that state. However, if its goals are contrary to the state's interests, it is seen as an organization that must be fought against. Therefore, countries may follow different strategies in combating terrorism. The financing methods of terrorist organizations, their ideological goals, and their geographical areas of operation vary. Terrorist organizations need significant amounts of economic support to achieve their goals.They try to meet these needs through legal or illegal means.In addition to financing their activities, terrorist organizations also try to gain a legal appearance and penetrate financial systems.Financial intelligence units intervene at this stage to identify and track the financial resources of terrorist organizations.These units detect and prevent illicit financial activities, and by cooperating with other countries at national and international levels, they try to dismantle the financial networks of terrorist organizations.A more effective fight against the financial sources of terrorism requires strong cooperation and coordination. In Turkey, there is the Financial Intelligence and Investigation Board (MASAK) which tracks terrorist organizations and other illegal money laundering activities.MASAK is responsible for conducting the necessary investigations regarding financial crimes in Turkey and reporting to judicial units.In the United States (USA), the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) combats money laundering and the financing of terrorism by monitoring financial transactions carried out through banks and other financial institutions.Within the scope of the study, institutions/organizations in Turkey that fight the financing of terrorist organizations were compared with the US Financial Intelligence Unit, and a literature review was conducted on the subject, and the results were evaluated qualitatively.