Turizmin bölge halkının sosyolojik yapısı üzerindeki etkileri: Ayazini Köyü (Afyonkarahisar) örneği
The sociological impacts of tourism on local communities: The case of Ayazini Village (Afyonkarahisar)
- Tez No: 960755
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ayazini Köyü, turizm sosyolojisi, sosyal değişme, kırsal dönüşüm, kültürel etkileşim, Ayazini Village, sociology of tourism, social change, rural transformation, cultural interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, Ayazini Köyü örneğinde turizmin yerel halkın sosyolojik yapısı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Turizmin sadece ekonomik değil; kültürel, toplumsal ve mekânsal dönüşümleri de beraberinde getirdiği hipotezinden hareketle, köyde yaşanan değişim süreci analiz edilmiştir. Çalışmada 100 katılımcıya uygulanan anket ve 10 katılımcıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Kadın rolleri, aile yapısı, göç, sınıf farklılaşması ve kültürel değerlerdeki değişim gibi konular, klasik ve çağdaş sosyolojik kuramlar ışığında ele alınmıştır. Özellikle Durkheim, Marx, Weber ve Tönnies gibi kuramcıların kavramları, verilerin kavramsal çözümlemesinde açıklayıcı bir çerçeve sunmuştur. Turizmin yol açtığı sosyal dönüşüm hem toplumsal bütünleşme hem de gerilim alanları yaratmış; bu durum, kırsal yapıların karmaşıklaşan yeni dinamiklerini görünür kılmıştır. Tez, kırsal topluluklardaki sosyal değişimi anlamaya ve ilgili politikalara katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the sociological impact of tourism on the local community through the case of Ayazini Village. Based on the assumption that tourism brings not only economic changes but also cultural, social, and spatial transformations, the research analyzes the village's ongoing process of change. The data were gathered through surveys with 100 participants and semi-structured interviews with 10 individuals. Key themes such as changes in women's roles, family structure, migration, class differentiation, and cultural values were examined in light of classical and contemporary sociological theories. The conceptual frameworks of theorists such as Durkheim, Marx, Weber, and Tönnies offered valuable tools for analyzing the data. The social transformation triggered by tourism has generated both areas of integration and zones of tension, revealing the increasingly complex dynamics of rural life. This thesis aims to contribute to the understanding of social change in rural communities and to inform relevant policy discussions.