Damlatmalı filtrelerde azot ve fosfor giderilmesi
Nitrogen and phosphorus removal in trickling filters
- Tez No: 96360
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Damlatmalı filtreler, azot, fosfor, bazaltik sünger taşı, plastik toplar, Trickling filters, nitrogen, phosphorus, bazaltic pumice stone, plastic balls
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DAMLATMALI FİLTRELERDE AZOT VE FOSFOR GİDERİLMESİ E. Işıl ARSLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 74 Damlatmalı filtreler işletme giderlerinin ve bakım masraflarının düşük olması, ani yüklerden zarar görmemesi, çok iyi yetişmiş personele ihtiyaç duymaması gibi nedenlerle diğer biyolojik tasfiye sistemlerine tercih edilmektedirler. Bu çalışmada biri bazaltik sünger taşı diğeri plastik top dolgu malzemeli aynı boyutlarda iki damlatmalı filtre kolonu kullanılmıştır. Sentetik bir atık su, biyofılm oluşuncaya kadar sürekli olarak filtrelerde devrettirilmiştir. Biyofılm oluştuktan sonra deneylere geçilmiştir. NH4+-N, NO2“ -N, NO3”-N, toplam kjeldahl azotu, AKM, pH, toplam fosfor, KOİ ve BOİ5 analizleri yapılmıştır. Filtrelerin değişik iki dolgu malzemesine, farklı hidrolik ve organik yüklere göre azot ve fosfor giderme verimleri araştırılmıştır. Bazaltik sünger taşlı filtre kolonunun KOİ giderme veriminin plastik toplu kolonunkinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bazaltik sünger taşlı filtre kolonunun KOİ giderme verimi en çok % 98.9 plastik toplu kolonunun KOİ giderme verimi en çok % 68 olarak bulunmuştur. Nitrifikasyon, bazaltik sünger taşlı ve plastik toplu filtrelerde sırasıyla 0.44 m3/m3.G ve 0.04 m3/m3.G' lük hacimsel hidrolik yüklerde iyi bir şekilde başarılmıştır. Damlatmalı filtrelerin toplam fosfor giderimi bakımından tek başlarına yeterli olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT Master Thesis NITROGEN AND PHOSPHORUS REMOVAL IN TRICKLING FILTERS E. Işıl ARSLAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2000, Page: 74 Trickling filters are prefered to other biological treatment systems. Because, their operating and maintenance costs are less than other biological treatment systems and they don' t need very well trained personnel. In this study, two trickling filters (with the same size) were used; one of them had bazaltic pumice stone and the other had plastic ball as filter media. A synthetic wastewater was continiously turned over until biofilm occurs.Then, NH4+-N, NO2“ -N, NO3”-N, total kjeldahl nitrogen, suspended solids, pH, total phosphorus, COD and BOD5 experiments were done. Nitrogen and phosphorus removal were investigated for various filter media, hydraulic and organic loadings. Filter with bazaltic pumice stone had better efficiency for COD removal than filter with plastic ball. Bazaltic pumice stone filter' s maximum efficiency for COD removal was 98.9 % and plastic ball filter' s maximum efficiency for COD removal was 68 %. Nitrification was achieved successfully at bazaltic pumice stone and plastic ball filters with hydraulic loadings of 0.44 m3/m3.day and 0.04 m3/m3.day, respectively. It was determined that trickling filters are not enough for phosphorus removal by themselves.