Kızılçam populasyonlarının genetik yapılarının incelenmesinde çok karakterli analizler
A Study of determining of genetic patterns of Turkish red pine populations by using multivariate analysis
  1. Tez No: 96464
  2. Yazar: BÜNYAMİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılcam, Pinus brutia Ten, Dalaman Çayı Havzası, Genetik, Populasyon, Fidan Karakterleri, İzoenzim, Çok Değişkenli Analizler, Turkish Red Pine, Pinns brutia Ten, Dalaman Çayı Watershed, Genetics, Populations, Seedling Characteristics, Isozyme, Multivariate Analysis
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET KIZILCAM POPULASYONLARININ GENETİK YAPILARININ İNCELENMESİNDE ÇOK KARAKTERLİ ANALİZLER DOĞAN, Bünyamin Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nazimi AÇIKGÖZ Mart 2000, 159 sayfa Kızılçam(P/"ra« brutia Ten.), Türkiye'de en geniş yayılış gösteren ve Türkiye ormancılığı için önemli olan doğal orman ağacı türlerinden birisidir. Bu nedenle, Kızılcamla ilgili bir çok araştırma yapılmıştır. Son yıllarda ise, bu türümüz üzerine yapılan ıslah çalışmaları önem kazanmış olup yapılan genetik çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ancak, Kızılcamda bugüne kadar yapılan genetik çalışmalarda, populasyonlardan örneklenen ailelere ait morfolojik özelliklere ilişkin veriler ile bu ailelerin yanm-kardeş dölleri olan fidanlarda kalıtsal kantitatif özelliklere ait veriler ile aynı ailelerin izoenzim analiz sonuçlan aralarındaki ilişkileri belirlemeye yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tür ilişkilerin incelenmesi amacıyla, Dalaman Çayı havzasındaki doğal Kızılcam populasyonlan örneklenmiştir. Çalışmanın ilk safhasında, populasyonlardaki ağaçlara ait bazı morfolojik özellikler belirlenmiş, kozalak ve ibre örnekleri toplanmıştır. Aynca, populasyonlara ait ekolojik özellikler belirlenmiştir. Elde edilenVI ekolojik veriler ile populasyonlara ait veri ortalamaları ve ailelere ait morfolojik veriler arasında değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın ikinci safhasında, aynı ağaçlara ait yanm-kardeş fidanların iki yıl boyunca fidanlık şartlarında gösterdikleri gelişim izlenmiş, tüm populasyonlar ve her populasyon için aile seviyesinde kalıtım dereceleri, genetik ve fenotipik korelasyonlar, genetik kazanç hesaplamaları ve genetik yapı üzerinde incelemeler yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü safhasında, izoenzim analizleri yapılmış ve populasyonlann genetik yapılan yorumlanmaya çalışılmıştır. Son safhada ise, elde edilen tüm veriler birlikte yorumlanmış ve aralarındaki ilişkiler yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, populasyonlara ait kluster analiz sonuçları ile izoenzim analizi sonuçlarının birbirine benzediği, bazı allel frekansları ile aileler ve yanm-kardeş fidanlara ait özellikler arasında da ilişkiler olduğu görülmüştür. Aynca, denizden uzaklık ve yükselti ile allel frekanstan arasında bazı ilişkiler bulunmuştur. Çalışmanın her safhasında, farklı karakterler gözlenmiş ve ölçülmüş, bu nedenle her aşamada değişik matematik-istatistik değerlendirme program ve modelleri kullanılmıştır. Benzer çalışmalann, Kızılcamın diğer yayılış alanlannda da yaygınlaştınlması ile Kızılcamın genetik özellikleri üzerine daha fazla bilgi sağlanacaktır. Elde edilen bu bilgiler, gen koruması ve ıslah çalışmalannda önemli bir altlık oluşturabilecek ve ormancılıkta uzun zaman alan ıslah çalışmalan da daha güvenilir olarak planlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY OF DETERMINING OF GENETIC PATTERNS OF TURKISH RED PINE POPULATIONS BY USING MULTIVARIATE ANALYSIS DO?AN, Bünyamin PhD in Field Crop Science Department Supervisor: Prof. Dr. Nazimi AÇIKGÖZ March 2000, 159 pages The Turkish Red Pine (Pinus brutia Ten.) is one of the natural species in Turkey and very important for Turkey forestry. It has the most widely distribution area. Thus, a lot of research studies have been done for Turkish Red Pine. At the last time, improvement studies for this species have been very importance and genetic studies have been increased. There is no found the study as for determination. of the relationships between morphological traits of trees in the populations, half-sib seedling characteristics and isozyme analysis in Turkish Red Pine. For this purpose, natural populations of Turkish Red Pine were sampled in Dalaman Çayı Watershed. The first step of the study, some morphological traits of mother trees were determined and cones and needle samples were collected. On the other hand, ecological characteristics of the populations wereVIII determined. Some evalutions and interpretations were done between the ecological data and means of populations and traits of the trees. At the second stage of the study, some seedlings characteristics of half-sib seedlings from the mother trees were monitored and scored in for two years in nursery conditions. First, heritability were calculated for all populations and each population. Then, genotypic and fenotypic correlations and genetic gain rates were estimated and interpretation of the seedling characteristics was focused to understand the genetic base. At the third phase, the isozyme analysis were done and interpretated. Finally, all findings at the previous three phase, were interpreted together and were investigated relationships between the inventions. According the results, cluster analysis of populations and isozyme analysis were found same and significant relationships were shown that between some allel frequencies and morphological traits. On the other hand, relationships were investigated between allele frequncies and altitudes and distance from seaside. Since the study contains more than one sub-studies, several mathematical-statistical models and computer programme were used for each phase. With the more this kind of the study, it will be possible to get more accurate information about genetic structure of Turkish Red pine. These results can be used in gene conservation and improvement programme of Turkish Red Pine and reliable breeding program can be done.