Optimization of particle size and distribution in suspension polymerization of styrene
Stirenin süspansiyon polimerizasyonunda tane boyutu ve dağılımının optimizasyonu
- Tez No: 96692
- Danışmanlar: PROF. MESUT YENİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süspansiyon polimerizasyon, polistiren, stabilizator, genleşebilen polistiren (GPS), Suspension polymerization, polystyrene, stabilizer, expandable polystyrene (EPS)
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
V ÖZET STİRENİN SÜSPANSİYON POLİMERİZASYONUNDA TANE BOYUTU VE DAĞILIMININ OPTİMİZASYONU ACATAY, Kazım Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mesut YENÎGÜL Ağustos 2000, 81 sayfa Bu tezde, sürenin süspansiyon polimerizasyonu esnasında, ürünün (polistiren boncuklan) tane boyutu ve dağılımını etkileyen bazı değişkenlerin etkileri deneysel olarak incelenmiş ve ilişkiler türetilmiştir. Üzerinde çalışılan, etki eden değişkenler: Karıştırma hızı, stabilizator konsantrasyonu ve tipi ile stabilizatörün moleküler ağırlığıdır. Deneyler, 2.7 litrelik paslanmaz çelikten imal, ceketli, kesikli ve karıştırılan bir reaktörde gerçekleştirilmiştir. Karıştırma işlemi, karıştırıcı motora bağlı bir şaftın üzerine takılmış, iki tane dört kanatlı, 45° açılı pervane ile yapılmıştır. Deneyler sonucunda, beklendiği gibi, gerek karıştırma hızı, gerekse stabilizator konsantrasyonu arttınlmca daha küçük taneler elde edilmiştir. Bunların etki boyutlarım ifade eden denklemler hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT OPTIMIZATION OF PARTICLE SIZE AND DISTRIBUTION IN SUSPENSION POLYMERIZATION OF STYRENE ACATAY, Kazım MSc in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mesut YENİGÜL August 2000, 81 pages In this thesis, effect of some parameters to the product mean particle size and distribution, of suspension polymerization of styrene was studied experimentally, and correlations were derived. The studied parameters were: Agitation speed, stabilizer type and concentration, and the molecular weight of stabilizer used as suspending agent. Experiments were carried out in a 2.7 It., stainless steel, and jacketed batch reactor. The reactor content was agitated by the aid of two, four-blade 45° pitched, impeller mounted to a shaft. The results showed that, when agitation speed, or stabilizer concentration were increased smaller mean particle sizes were obtained, as it was expected. The correlations of these dependencies were also derived.