Yüzey kaplama malzemeleri ve uygulama parametrelerinin yongalevha teknik özellikleri üzerine etkileri
Effects of surface coating materials and process parameters on technical properties of particleboard
- Tez No: 96719
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yongalevha, lake boya, melamin emdirilmiş kağıtlar, ahşap kaplama, rulo laminatı, yüzey kalitesi, yanma özellikleri, formaldehid emisyonu. vm, Particleboard, lacquered paint, melamine impregnated papers, wood veneers, continue press laminates, surface quality, fire properties, formaldehyde emission. IX
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET Bu çalışmada; 280x210x1.8 cm boyutlarında, 0.680 g/cm3 yoğunlukta genel amaçlı yatık yongalevhalar üretilmiş ve yüzeyleri lake boya, melamin emdirilmiş kağıtlar, ahşap kaplama levhaları ve rulo laminatlan ile kaplanmıştır. Yapılan çalışmalarda; yongalevhanm fiziksel ve mekanik özellikleri ile yüzey kalitesi, yanma, ısı iletim özellikleri ve formaldehid emisyonu üzerine yüzey kaplama malzemesi türü, melamin kağıt gramajı, ahşap kaplama türü ve kalınlığı, rulo laminatı kalınlığı, yüzey kaplama işlemleri sırasında uygulanan presin sıcaklık, süre ve basıncı ile yüzey işlemleri için kullanılan tutkal çeşidinin etkileri araştırılmıştır. Yongalevha yüzeylerinin çeşitli yüzey kaplama malzemeleri ile kaplanması sonucu fiziksel ve mekanik özellikleri île formaldehid emisyonunda belirgin bir iyileşme kaydedilmiş, ısı yalıtımı ve yanma özelliklerini olumsuz etkilemiştir. Yüzey kaplama işlemleri sırasında uygulanan pres sıcaklığı ve süresinin formaldehid emisyonu üzerinde etkili, diğer özellikler bakımından ise rulo laminatı kaplı levhalarda etkili ahşap kaplı levhalarda etkisiz olduğu belirlenmiştir. Pres basıncı levha teknik özellikleri üzerinde etkili olmazken, levha yüzeylerine sürülen tutkal çeşidi yalnızca formaldehid emisyonunu etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of Surface Coating Materials and Process Parameters on Technical Properties of Particleboard Specific properties of the boards used in this study were as follows: 280x210x1.8 cm dimensions, 0.68 g/cm3 specific gravity. Produced boards were coated with lacquered paint, melamine impregnated papers, wood veneers and continue press laminates. Effects of surface coating material type, melamine paper weight, wood veneer type and thickness, continue press laminates thickness, press temparature, press time, pressure and adhesive type on physical, mechanical, surface quality, fire properties, thermal conductivity and formaldehyde emission of particleboard were investigated. It was concluded that surface coating materials improved the mechanical, physical properties and formaldehyde emission of particleboard except for fire properties and thermal conductivity. Press temparature and time were found to be effective on formaldehyde emission for every kind of surface coating material and the other technical properties of particleboard coated with continue press laminates. Pressure didn't effect the technical properties. Adhesive type was found to be effective on formaldehyde emission.