Türkiye'deki durgunsu kano ve kürek sporundaki farklı düzeydeki sporcuların zihinsel dayanıklılık durumlarının incelenmesi
Investigation of mental endurance status of athletes at different levels in flatwater canoeing and rowing sports in Turkiye
- Tez No: 969088
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, durgunsu kano ve kürek branşlarında yer alan sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeylerini demografik ve sportif değişkenler bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, çevrim içi anket yöntemiyle toplam 202 sporcuya ulaşılmıştır. Katılımcıların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve spor yapma süresi gibi değişkenlerine göre zihinsel dayanıklılık düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Buna karşılık, spor branşı ve sporculuk düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklar saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kano sporcuları, kürek sporcularına kıyasla daha yüksek zihinsel dayanıklılık düzeyine sahiptir. Benzer şekilde, amatör sporcuların, profesyonel ve milli düzeydeki sporculara oranla daha yüksek zihinsel dayanıklılık puanlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, zihinsel dayanıklılığın yalnızca bireysel özelliklerle değil; spor dalının doğası ve sporculuk deneyimiyle de yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda, sporcuların psikolojik hazırlık süreçlerinde bireysel farklılıkların dikkate alınmasının önem taşıdığı ve özellikle elit düzeydeki sporcular için hedefe yönelik zihinsel antrenman programlarının geliştirilmesinin gerekli olduğu vurgulanmaktadır. Çalışma, zihinsel dayanıklılık ile spor branşı ilişkisini ortaya koyarak, kano ve kürek sporlarında bu alandaki literatüre katkı sunmayı ve gelecekte yapılacak araştırmalar için kuramsal bir zemin oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the levels of mental toughness among athletes engaged in flatwater canoeing and rowing in Turkey, within the context of various demographic and sport-specific variables. The research sample consisted of 202 athletes who voluntarily participated by completing an online questionnaire. Statistical analyses revealed no significant differences in mental toughness levels based on gender, age, educational background, or years of sports participation. However, significant differences were observed based on the type of sport and the level of athletic involvement. Athletes engaged in canoeing demonstrated higher mental toughness scores compared to rowers. Similarly, amateur athletes exhibited significantly higher levels of mental toughness than their professional and national-level counterparts. These findings suggest that mental toughness is influenced not only by personal traits but also by the nature of the sport and the athlete's competitive experience. The results underscore the importance of incorporating individualized psychological preparation programs—particularly at the elite level—to enhance performance sustainability. Furthermore, the study highlights the need for systematic mental training support in water sports such as canoeing and rowing. It is expected that the findings will contribute to the growing body of literature in sports psychology and provide a theoretical foundation for future research in similar domains.