Transfüzyon merkezleri için kullanılabilecek kalite göstergelerinin hedef değerlerinin belirlenmesi: bir öncül çalışma
Setting target values of quality indicators which may be used for transfusion centers: A pilot study
  1. Tez No: 969246
  2. Yazar: AYŞE SAKİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YAŞAR AVCI, PROF. DR. SONER YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Hastaneler, Health Education, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite göstergeleri, transfüzyon, çapraz karşılaştırma/ transfüzyon oranı, Kan transfüzyonu, Quality indicators, transfusion, cross match/transfusion ratio, Blood transfusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
  12. Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, transfüzyon tıbbı alanında, klinik bazda kalite göstergeleri ortaya koymak ve bu göstergeler için hedef değerler belirlemektir. Bu göstergeler performansın izlenmesine olanak sağlayacak, iyileştirme alanlarının belirlenmesine ve gerekli faaliyetlerin planlanmasına katkı sağlayacaktır. Gereç- Yöntem: Çalışma Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi dijital hastane bilgi yönetim sistemi aracılığıyla, 2019 ve 2023 yılları arasındaki kan bileşenlerine ait veriler elde edilerek yürütüldü. Transfüzyon tıbbı kalite göstergeleri ile ilgili olan ulusal ve uluslararası makale, rehber ve benzeri yayınlar taranarak, transfüzyon tıbbının kalite süreci ile ilgili kritik alanlara yönelik göstergeler oluşturuldu. Belirlenen göstergeler için hastane verileri üzerinden yapılan istatistiki hesaplamalar ile literatür tarama verileri karşılaştırılarak, hedef değerler belirlendi. Bulgular: Kliniklere yönelik 7 kalite göstergesi belirlendi. İlk gösterge, ulusal sağlık otoriteleri tarafından önerilen ≥4 sınırına uygun olan yıllık transfüzyon komitesi toplantılarının sayısıydı. Çapraz Karşılaştırma/Transfüzyon oranı, uluslararası otoritelerce önerilen hedef değer ≤2'yi karşılamaktaydı. Mesai dışı transfüzyon oranları için <%30 hedef değer belirlendi. En sık karşılaşılan imha nedeni, %42,93 oranla raf ömrünün dolmasıydı. Acil durumlarda O RhD negatif yerine O RhD pozitif eritrosit konsantresinin kullanılması yönünde bir politika yoktu. Masif transfüzyonlarda EK/TDP/TK oranları 1/1/1 ile uyumlu değildi. Transfüzyona bağlı istenmeyen olayların, önlenebilir dikkatsizlik hataları sonucu gelişmesi ve ölümcül risk taşıması nedeniyle hedef değer sıfır veya sıfıra yakın olarak belirlendi. Sonuç: Çalışmada belirlenen yedi kalite göstergesi, klinik transfüzyon süreçlerinde, hasta güvenliği ve stok yönetimi açısından önemli gözlemler sağladı. Belirlenen göstergelerin düzenli olarak değerlendirilmesinin, uygulanan iyileştirici faliyetler üzerinde olumlu etkiler oluşturacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to establish quality indicators on a clinic basis in the field of transfusion medicine and to determine target values for these indicators. These indicators will enable performance monitoring, help identify areas for improvement and plan necessary activities. Materials and Methods: The study was conducted by obtaining data on blood componenets between 2019 and 2023 through the digital hospital information management system of Gülhane Training and Research Hospital. By scanning national and international articles, guides and similar publications related to transfusion medicine quality indicators, indicators for critical areas related to the quality process of transfusion medicine were determined. Target values were determined by comparing statistical calculations made on hospital data with literature review data for the determined indicators. Results: Seven quality indicators for clinics were identified. The first indicator was the number of annual transfusion committee meetings, which was in line with the ≥4 recommended by national health authorities. The cross-match/ transfusion rate met the target value ≤2 recommended by international authorities. A target value of <30% was set for off hours transfusion rates. The most common reason for disposal was expiration of shelf life with a rate of 42,93%. There was no policy to use O RhD positive red cell concentrate instead of O RhD negative in emergency situations. In the massive transfusions performed, RBC/FFP/PLT ratios were not compatible with 1/1/1. The target value was determined as zero or close to zero because transfusion related adverse events occur as a result of preventable careless errors and carry a fatal risk. Conclusion: The seven quality indicators determined in the study provided important observations in terms of patient safety and stock management in clinical transfusion process. We believe that regular evaluation of the determined indicators will have positive effects on the implemented remedial activities.