3 boyutlu kemik doku mühendisliğinde osteoimmün yaklaşım: ekstraselüler vezikül ve bifazik kalsiyum fosfat içerikli enjekte edilebilir biyokompozit hidrojelin in vitro kemik kırığı modelinde incelenmesi
Osteoimmune approach in 3d bone tissue engineering: investigation of extracellular vesicle and biphasic calcium phosphate-containing injectable biocomposite hydrogel in an in vitro bone fracture model
  1. Tez No: 969460
  2. Yazar: UMUT DOĞU SEÇKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ŞENDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biyomühendislik, Ortopedi ve Travmatoloji, Polymer Science and Technology, Bioengineering, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokompozit, Biyomalzemeler, Doku mühendisliği, Hidrojeller, Biocomposite, Biomaterials, Tissue engineering, Hydrogels
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, kemik doku rejenerasyonunu hedefleyen immünomodülatif bir biyomalzeme geliştirme ve doku mühendisliği yaklaşımı sunmaktadır. Doku rejenerasyonunda bağışıklık sistemi etkileşimlerinin göz ardı edilmesinin yarattığı sınırlamalara karşı, makrofaj kökenli ekstraselüler vezikül (EV) içeren ve bifazik kalsiyum fosfat (BCP) katkılı, jelatin bazlı enjekte edilebilir bir hidrojel tasarlanmıştır. EV'ler, M0 ve M2 makrofajlardan izole edilerek boyut, protein içeriği ve osteoindüktif etkileri açısından karakterize edilmiştir. Hidrojel, yapısal analizler, enjekte edilebilirlik, sitotoksisite ve biyomineralizasyon testleri ile kapsamlı şekilde değerlendirilmiştir. Osteoimmün deney modeli, osteoklast-osteoblast etkileşimlerini in vitro olarak incelemek amacıyla, farklı osteoklast: osteoblast oranlarında (0.5:1 pediatrik, 1:1 dengeli, 2:1 osteoporoz) kültürler oluşturularak geliştirilmiştir. Düşük osteoklast oranı alkalin fosfataz, kolajen, kemik sialoprotein ve osteokalsin ekspresyonunu artırarak hem erken hem geç mineralizasyonu desteklerken, yüksek osteoklast oranı bu belirteçleri baskılayarak osteoporotik profil ortaya çıkarmıştır. 3B in vitro kemik kırığı modeli, osteoblast, osteoklast öncülleri ve insan kemik iliği kökenli mezenkimal kök hücrelerin (hBMSC) birlikte kültürlendiği, çok hücreli bir kültür sistemi olup, model üzerinde mekanik darbe ile kırık oluşturulmuştur. Kırık modeli üzerine EV-BCP hidrojel uygulaması biyomineralizasyonu ve osteoblast olgunlaşmasını artırmış, hBMSC eklenmesi osteoindüktif etkiyi güçlendirmiştir. Osteoklast varlığı IL-6 düzeylerini yükseltirken, hBMSC bu yanıtı kısmen baskılamıştır. Bulgular, immün yanıtı hedefleyen EV-bazlı biyokompozit sistemlerin kemik rejenerasyonunda etkili ve kişiselleştirilmiş tedaviler için umut vaat eden bir strateji sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an immunomodulatory biomaterial development and tissue engineering approach targeting bone tissue regeneration. To address the limitations created by ignoring immune system interactions in tissue regeneration, a gelatin-based injectable hydrogel containing macrophage-derived extracellular vesicles (EVs) and biphasic calcium phosphate (BCP) was designed. EVs were isolated from M0 and M2 macrophages and characterized for size, protein content, and osteoinductive effects. The hydrogel was evaluated through structural analyses, injectability, cytotoxicity and biomineralization tests. An osteoimmune experimental model was developed to study osteoclast-osteoblast interactions in vitro by culturing at different osteoclast: osteoblast ratios (0.5:1 pediatric, 1:1 balanced, 2:1 osteoporosis). A low osteoclast ratio increased the expression of alkaline phosphatase, collagen, bone sialoprotein, and osteocalcin, supporting both early and late mineralization, while a high osteoclast ratio suppressed these markers, resulting in an osteoporotic profile. The 3D in vitro bone fracture model is a multicellular culture system in which osteoblasts, osteoclast precursors and human bone marrow-derived mesenchymal stem cells (hBMSCs) are co-cultured, and a fracture model is created by mechanical stroke. Application of EV-BCP hydrogel on the fracture model increased biomineralization, while the addition of hBMSCs enhanced the osteoinductive effect. The presence of osteoclasts increased IL-6 levels, while hBMSCs partially suppressed this response. The findings suggest that EV-based biocomposite systems targeting the immune response offer a promising strategy for effective and personalized treatments in bone regeneration.