Gaz türbinli motorlarda performans analiz ve değerlendirme programları
Performance analysis and evaluation programs of gas turbine engines
  1. Tez No: 96980
  2. Yazar: ÖNDER TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. T. HİKMET KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Eksenel Akışlı Gaz Türbinli Motor, Tasanm Analizleri, Tasanm Dışı Analizler, Zamandan Bağımsız Performans, Bileşen Karakteristiği, Axial Flow Gas Turbine Engine, On-design Analysis, Off-design Analysis, Steady State Performance, Component Characteristic u
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GAZ TÜRBİNLİ MOTORLARDA PERFORMANS ANALİZ VE DEĞERLENDİRME PROGRAMLARI ÖNDER TURAN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİVİL HAVACILIK ANABİLİM DALI DANIŞMAN:PROF.DR. T.HİKMET KARAKOÇ EYLÜL 2000 Bu tez çalışmasında, uçaklarda kullanılan eksenel akışlı gaz türbinli motorların zamandan bağımsız performanslan incelenmiş ve bu amaçla bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. GAZTUSIM adı verilen bu bilgisayar programında, ardyanmalı ve ardyanmasız turbojet, ayrık akımlı turbofan, kanşık akımlı ve ardyanmalı turbofan, yüksek bypass oranlı turbofan ve turboprop motorları, örnek motor tipleri olarak seçilmiş ve GAZTUSIM programında örnek motor tiplerinin tasarım noktası performanslan hesaplanmıştır. Ayrıca kanşık akımlı ve ardyanmalı turbofan, yüksek bypass oranlı turbofan ve turboprop motorlarının tasarım dışı analizleri de GAZTUSIM programında incelenmiştir. GAZTUSIM programı, Visual Basic 6.0 programlama dilinde yazılmıştır. Herbir motor tipi için farklı uçuş ve bileşen giriş koşullannda, motor performansı ve bileşen karakteristiklerinin değişimi, GAZTUSIM programında hesaplanmıştır, örnek motor tipleri için elde edilen tasarım ve tasanm dışı analiz sonuçlan, hazırlanan performans grafikleri GAZTUSIM programında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PERFORMANCE ANALYSIS AND EVALUATION PROGRAMS OF GAS TURBINE ENGINES ÖNDER TURAN ANADOLU UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CIVIL AVIATION PROGRAM SUPERVISOR: PROF.DR. T.HÜCMET KARAKOÇ SEPTEMBER- 2000 In this thesis study, steady state performance prediction of axial flow gas turbine engines used in aircraft is inquired into and new computer program is developed on this purpose. In this program, whose name is GAZTUSIM, afterburning and nonafterburning turbojet and separate flow turbofan, mixed flow and afterburning turbofan, high bypass turbofan and turboprop engines are selected as example on-design engine types and their on-design performance is computed in GAZTUSIM program. Mixed flow and afterburning turbofan, high bypass turbofan and turboprop engines are selected as example off-design engine types in GAZTUSIM program and their off-design performance is also inquired into GAZTUSIM program. GAZTUSIM program is developed in Visual Basic 6.0 program language. In different operating point and component characteristic of example engines, each engine's and their component performance are calculated in GAZTUSIM program. On-design and off-design analysis results and performance charts of selected example engines are presented in GAZTUSIM program.