Sanal gerçeklik gözlüğü ile ameliyathane ortamına ilişkin yapılan bilgilendirmenin hastaların anksiyete düzeyi ve yaşam bulgularına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of information about the operating room environment with virtual reality glasses on the anxiety level and vital findings of the patients: A randomized controlled study
  1. Tez No: 970188
  2. Yazar: SERPİL ÇAĞLIYAN PAYAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY ŞAHİN ORAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif anksiyete, sanal gerçeklik, abdominal cerrahi, ameliyathane ortamına ilişkin bilgilendirme, Preoperative anxiety, virtual reality, abdominal surgery, information about the operating room environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Cerrahi girişim geçirecek hastalara Sanal Gerçeklik gözlüğü (SG) uygulaması ile yapılan ameliyathane ortamına ilişkin bilgilendirmenin, cerrahi girişim öncesi anksiyete ve cerrahi girişim sırası yaşam bulgularına etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü türdeki çalışma verileri Şubat 2022-Şubat 2023 tarihleri arasında bir devlet hastanesinin genel cerrahi kliniği ve ameliyathane ünitesinde toplandı. Örneklemi; 40 müdahale ve 40 kontrol hastası oluşturdu. Veriler, Bireysel Özellikler Formu, Cerrahi Anksiyete Ölçeği, Hasta Takip Formu ve Galvanik Deri Sensörü (GSR) Ölçüm Çizelgesi aracılığıyla toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Cronbach's Alfa, Ki kare, Mann Whitney U test, Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanıldı. Bulgular: Müdahale grubundaki hastaların ameliyattan bir gün önce SG ile bilgilendirme öncesi Cerrahi Anksiyete Ölçeği puan ortalamaları (16,32±10,46), bilgilendirme sonrasına (13,07±10,69), ameliyat bekleme alanında SG ile bilgilendirme öncesi puan ortalamalarının (12,32±9,01) ve bilgilendirme sonrasına (11,20±7,43) göre daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Hem ameliyattan bir gün önce hem de ameliyat bekleme alanında, kontrol grubundaki hastalara yapılan standart bilgilendirme öncesi ve sonrası Cerrahi Anksiyete Ölçeği puan ortalamaları arasında; grupların, bilgilendirme öncesi ve sonrası GSR anksiyete ölçümü puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Cerrahi girişim öncesi ve sırasında grupların yaşam bulguları ölçüm sonuçları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışma bulgularına göre sanal gerçeklik gözlüğü ile yapılan bilgilendirmelerin müdahale grubunda ameliyat olacak hastaların cerrahi anksiyetelerini anlamlı şekilde düşürdüğü, fakat cerrahi girişim sırası yaşam bulguları üzerinde etkili olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effect of informing patients about the operating room environment via Virtual Reality (VR) application on preoperative anxiety and perioperative vital findings in patients undergoing surgery. Materials and Methods: Randomized controlled trial data were collected in the general surgery clinic and operating room unit of a public hospital between February 2022 and February 2023. The sample consisted of patients who were informed about the operating room environment with VR application in addition to standard care in the surgical clinic and preoperative waiting area before abdominal surgery (n=40) and a control group (n=40) who received standard care and no intervention. Data was collected through Identifiers and Patient Tracking Forms. Descriptive statistics, Student t test, Mann Whitney U test were used to evaluate the data. Results: The mean Surgical Anxiety Scale scores of the patients in the intervention group before the day of surgery with VR were found to be higher (16.32±10.46) compared to after the information (13.07±10.69), and the mean scores before and after the information (11.20±7.43) in the surgery waiting area were found to be higher (p<0.05). No significant difference was found between the mean Surgical Anxiety Scale scores before and after the standard briefing given to the patients in the control group, both the day before the surgery and in the surgery waiting area; and between the mean GSR anxiety measurement scores of the groups before and after the briefing (p>0.05). There was no statistically significant difference between the vital findings measurement results of the groups before and during surgery (p>0.05). Conclusion: According to the study findings, it can be said that the information provided through VR glasses significantly reduced the surgical anxiety of patients who will undergo surgery in the intervention group, but it had no effect on vital findings during surgery.