Eğitim aile sağlığı merkezlerinde hasta gözünden teletıpta hasta-hekim iletişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of patient-physician communication in teletype from patient's eyes in educational family health centers
  1. Tez No: 970237
  2. Yazar: YUSUF CANER CİHNİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile sağlığı merkezi, teletıp, hasta-hekim iletişimi, Family medicine, telemedicine, patient-doctor communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Kaliteli ağ hizmetlerine sahip gelişmiş teknolojiler, bireylerin sağlık hizmeti sunumunu iyileştirmesini ve bunu giderek daha fazla insanın kullanımına sunmasını sağlar. Teletıp, insanların önleyici tedavi almalarını kolaylaştıran ,zamandan ve zahmetten tasarruf ettiren , uzun süreli sağlıklarına yardımcı olan daha faydalı bir teknolojidir. Teletıp uygulamaları gelişmeye devam ettikçe teletıpın hastalar, sağlık uzmanları ve bakım üzerindeki etkisini anlamak önemlidir. Bu çalışmada, Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerinde Hastaların Gözünden Teletıpta Hasta-Hekim İletişiminin Değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Araştırmamızın türü tanımlayıcı kesitsel tiptedir. Çalışma yazılı anket formu olarak uygulandı. Çalışmaya gerekli izinler 21.07.2023 tarihinde alındıktan sonra başlandı. Anketin başında katılımcılara çalışma hakkında bilgi verildi. Katılımcılara araştırmacılar tarafından ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan, 29 soruluk anket uygulandı. Soru tasarımında“5 maddeli Likert ölçeği”soru tipi kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı, gruplar arası homojenlik değerlendirilmesi için“Ki-Kare Testi (CHI-SQUARE TEST)”kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 38 ± 14,85485 olup en küçük yaş 18, en büyük yaş 80 ve ortanca yaş 39 olarak saptanmıştır. Katılımcıların %95,3' ü teletıpın işlemleri yapmakta kolaylık sağladığını, %96,3' ü teletıp uygulamaları aracılığı ile doktara soru sormanın memnuniyetlerini arttırdığını, %91,1' i teletıpın hekime ulaşılabilirlik açısından kolaylık sağlayacağını, %89,3' ü teletıp uygulamasının hasta doktor arasında etkili iletişimi artırdığını düşündüğünü ifade etti. Katılımcıların %91,4' ü teletıp uygulamaları aracılığı ile muayene sırasında yaşanan teknik aksaklıkların sağlıklı iletişim konusunda sorun yaratabileceğini düşündüğünü ifade etti. Sonuç: Katılımcıların teletıp kullanımından genel olarak memnun olduğunu , teletıbbın düşük maliyetli bir model olduğunu, sağlık hizmetlerine erişimi artırdığını, zaman tasarrufu sağladığını, seyahat zorunluluğunu ortadan kaldırdığını, uzaktan hasta bakımı ve takibini kolaylaştırdığını ve ayrıca sağlık sonuçlarını ve/veya kalitesini iyileştirdiğini savunmaktadır. Fakat katılımcıların mahremiyet, güven ve sistem altyapısı konularında hala soru işaretleri olduğu ve bunların da iletişimi olumsuz yönde etkilediği söylenebilir. Bu konudaki çalışmalara hız kazandırılarak teletıp günümüzde daha etkin bir hale getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction-aim: Advanced technologies with quality network services enable individuals to improve healthcare delivery and make it available to more and more people. Telemedicine is a more beneficial technology that makes it easier for people to receive preventive treatment, saves time and effort, and helps their long-term health. As the practice of telemedicine continues to evolve, it is important to understand the impact of telemedicine on patients, healthcare professionals and care. In this study, it was aimed to Evaluate Patient-Physician Communication in Telemedicine from the Eyes of Patients in Education Family Health Centers. Material-Method: The type of our research is descriptive cross-sectional type. The study was applied as a written questionnaire. The work was started after the necessary permissions were obtained on 21.07.2023. At the beginning of the survey, the participants were informed about the study. A questionnaire of 29 questions prepared by the researchers in line with the relevant literature was applied to the participants. In the question design, the question type of“5-item Likert scale”was used. SPSS 22.0 package program was used to evaluate the data. In the analysis of the data, the number percentage distribution was used to define the demographic characteristics, and the“Chi-Square Test (CHI-SQUARE TEST)”was used to evaluate the homogeneity between the groups. Findings: The mean age of the participants was 38 ± 14.85485, and the youngest age was 18, the oldest was 80, and the median age was 39. 95.3% of the participants said that telemedicine makes it easy to do the procedures, 96.3% of them asked questions to the doctor through telemedicine applications, 91.1% of them said that telemedicine would provide convenience in terms of accessibility to the physician, 89.3% said that telemedicine application He stated that he thought it increased effective communication between the patient and the doctor. 91.4% of the participants stated that they think that technical problems experienced during the examination through telemedicine applications may cause problems in healthy communication. Result: It is argued that the participants are generally satisfied with the use of telemedicine, that telemedicine is a low-cost model, increases access to health services, saves time, eliminates the need for travel, facilitates remote patient care and follow-up, and also improves health outcomes and/or quality. However, it can be said that the participants still have question marks about privacy, trust and system infrastructure. Telemedicine should become more effective today by accelerating the studies on this subject.