Rekürrent temporomandibular eklem dislokasyon hastalarında tme morfolojisinin morfometrik analizi
Morphometric analysis of tmj morphology in patients with recurrent temporomandibular joint dislocation
- Tez No: 970303
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK BOYLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Glenoid fossa, Temporomandibular eklem, Temporomandibular eklem hastalıkları, Glenoid fossa, Temporomandibular joint, Temporomandibular joint disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı rekürrent temporomandibular eklem (TME) dislokasyonu görülen hastalarda morfolojik yapıların analizlerini yapmak, fonksiyonel hareketler üzerindeki etkisini incelemek ve sağlıklı bireylerle karşılaştırmaktır. Materyal ve Yöntem: Çalışmaya konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) çekilmiş rekürrent temporomandibular eklem dislokasyonuna sahip 15 hasta çalışma grubuna ve 50 sağlıklı birey kontrol grubuna dahil edilmiştir. Artiküler eminens eğimi ve yüksekliği, glenoid fossa derinliği ve genişliği, kondilin mediolateral ve anteroposterior boyu, kondil uzunluğu, eklem aralıkları sagittal ve koronal kesitlerde incelenmiştir. Ayrıca mandibular fonksiyonel hareketlerde incelenmiştir. Bulgular: Gruplara göre artiküler eminens eğimi ve yüksekliği değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Koronal kesitte ölçülen artiküler eminens eğimi sağ eklemde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,014). Glenoid fossa genişliği her iki eklemde sagittal kesitte istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Artiküler eminens morfolojisinin fonksiyonel hareketler üzerindeki etkisi anlamsız bulunmuştur. Sonuç: Rekürrent temporomandibular eklem dislokasyonu olan hastalarda glenoid fossa genişliğinin daha fazla olarak bulunması fonksiyonel eklem sırasında eklem stabilitesini azaltabileceğini ve dislokasyona zemin hazırlayacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to analyze the morphological structures in patients with recurrent temporomandibular joint (TMJ) dislocation, to examine their effects on functional movements, and to compare the findings with healthy individuals. Materials and Methods: The study included 15 patients with recurrent TMJ dislocation who underwent cone-beam computed tomography (CBCT) as the study group and 50 healthy individuals as the control group. The articular eminence inclination and height, glenoid fossa depth and width, the mediolateral and anteroposterior dimensions of the condyle, condyle length and joint spaces were evaluated in both sagittal and coronal sections. In addition, mandibular functional movements were also assessed. Results: There were no statistically significant differences in articular eminence inclination and height values between the groups. However, in the coronal section, a statistically significant difference was found in the articular eminence inclination on the right joint (p = 0.014). The glenoid fossa width showed statistically significant differences in both joints in the sagittal section. The effect of articular eminence morphology on functional movements was found to be not significant. Conclusion: The increased glenoid fossa width observed in patients with recurrent TMJ dislocation may reduce joint stability during functional movements and could contribute to the predisposition to dislocation.