Erken dönem uyumsuz şemalar ile yeme tutumu, beden algısı ve duygu düzenleme stratejileri arasındaki ilişki
Relationship between early maladaptive schemas with eating attitude, body image and emotion regulation strategies
  1. Tez No: 970455
  2. Yazar: AYLİN DORUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel duygu düzenleme, Erken dönem uyum bozucu şemalar, Cognitive emotion regulation, Early maladaptive schemas
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı erken dönem uyumsuz şemalar ile yeme tutumu, beden algısı ve duygu düzenleme arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenler arasında aracı değişken olup olmadığına bakmaktır. Katılımcıları gazi üniversitesinde okuyan 18-25 yaş arasındaki 400 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemin 195'i kadın (%48.8), 205'i erkek (%51.3) katılımcılardan oluşmaktadır. Katılımcılara Sosyodemografik Form, Young Şema Ölçeği - Kısa Form 3, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Yeme Tutum Testi ve Vücut Algısı Ölçeği verilmiştir. Öncelikle erken dönem uyumsuz şemalar, yeme tutumu, beden algısı, duygu düzenleme stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemek için Korelasyon analizi; sonrasında değişkenler arasında Aracı Değişken analizi yapılmıştır. Yeme tutumu ile beden algısı, erken dönem uyumsuz şemalar ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasında; beden algısı ile erken dönem uyumsuz şemalar, bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin boyutları arasında; erken dönem uyumsuz şemalar ile bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Kopukluk/rededilmişlik, kendini baskılama, diğerlerini suçlamanın beden algısı ile yeme tutumu arasında; beden algısı, kendini baskılamanın kopukluk/reddedilmişlik ile yeme tutumu arasında; kendini baskılamanın zedelenmiş otonomi ile yeme tutumu arasında; beden algısı, kendini baskılama, düşünceye odaklanma, plana tekrar odaklanmanın duyarlılık/baskılama ile yeme tutumu arasında; beden algısı, kopukluk/reddedilmişliğin kendini baskılama ile yeme tutumu arasında; kopukluk/reddedilmişliğin pozitif yeniden gözden geçirme ile yeme tutumu arasında; kopukluk/reddedilmişliğin yıkım ile yeme tutumu arasında; beden algısı, kopukluk/reddedilmişliğin diğerlerini suçlama ile yeme tutumu arasında aracı rolünün olduğu bulunmuştur. Literatüre göre sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of study is to analyze the relationship between early maladaptive schemas, eating attitude, body image, emotion regulation strategies and analyze whether there is a mediator variable among these variables. The participants of the study constitute of 400 students who aged between 18-25 years in Gazi University. There are 195 female (48.8%) and 205 male (51.3%) participants of the sample. Socio-demographic Data Form, Young Schema Scale - Short Form 3, Cognitive Emotion Regulation Scale, Eating Attitudes Test and Body Image Scale were given to participants. First of all, Pearson correlation analysis were conducted between early maladaptive schemas, eating attitude, body image and cognitive emotion regulation strategies for examine the relationship among variables. Thereafter, Mediator variable analysis were conducted for whether there is a mediator variable. There is significant correlation between eating attitude with body image, early maladaptive schemas, cognitive emotion regulation strategies; body image with early maladaptive schemas, cognitive emotion regulation strategies dimensions; early maladaptive schemas with cognitive emotion regulation strategies. It has been found that disconnection/rejection, self/blame, blaming others are the mediator roles for relationship between body image and eating attitude; body image, self/blame are the mediator roles for relationship between disconnection/rejection and eating attitude; self/blame is the mediator role for relationship between impaired autonomy and eating attitude; self/blame, focus on thought, refocus on planning are the mediator roles for relationship between overvigilance/inhibition and eating attitude; body image, disconnection/rejection are the mediator roles for relationship between self/blame and eating attitude; disconnection/rejection is the mediator role for relationship between positive reappraisal and eating attitude; disconnection and rejection is the mediator roles for relationship between catastrophizing and eating attitude; body image, disconnection/rejection are the mediator roles for relationship between blaming others and eating attitude. Considering the literature, results were discussed and interpreted.