Çoklu duyusal (snoezelen) ortamın doğum sonuçları, yenidoğan sağlığı parametreleri ve doğum hafızası üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of multisensory (snoezelen) environment on birth outcomes, newborn health parameters and birth memory: A randomized controlled trial
- Tez No: 970556
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN SOĞUKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğal doğum, Gebelik, Vajinal doğum, Natural childbirth, Pregnancy, Vaginal birth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Snoezelen olarak bilinen ve kontrollü çoklu duyusal ortam olarak da ifade edilen kavram, insanların duyularını harekete geçirmek amacı ile ortaya çıkmıştır. Bu oda tasarımında yumuşak müzik, akvaryumlar, optik illüzyonlar, fiber optikler, salıncaklar, sert ve yumuşak yüzeyler için dokunsal farklılaşma araçları, aromatik yağlar gibi malzeme ve ekipmanların kullanıldığı yaygın olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, çoklu duyusal (snoezelen) ortamın doğum sonuçları, yenidoğan sağlık parametreleri ve doğum hafızası üzerine etkisini belirlemektir. Müdahale grubunun katılımcıları aktif fazın başlangıcında snoezelen ortamına alınırken, kontrol grubu hastanenin doğum ünitesinden rutin bakım almıştır. Çalışma kapsamında, her bir duyuyu uyarmak için bir projektör, lamba, difüzör, koku özü, duyu topları ve bir pilates topu kullanılmıştır. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Doğum İzlem Formu, Visuel Analog Skala- Ağrı, Bebek İzlem Formu ve Doğum Hafızası ve Hatırlama Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada müdahale grubunda 24, kontrol grubunda 26 primipar gebe yer almıştır. Müdahale grubunda latent faz sonundaki ağrı skalası ölçümü 8.0 (min:5.0 – maks:10.0) olarak hesaplanırken, aktif faz sonundaki ağrı skalası ölçümü 7.0 (min:5.0 – maks:8.0) olarak hesaplanmıştır. Kontrol grubunda latent faz sonundaki ağrı skalası ölçümü 7.0 (min: 5.0 – maks:9.0) iken, aktif faz sonundaki ağrı skalası ölçümü 8.0 (min: 6.0 – maks:9.0) olarak belirlenmiştir. Bu çalışma ile snoezelen ortamın etkili bir uygulama olduğu sonucuna varılmış olsa da literatüre katkı sağlamak için daha geniş örneklem gruplarına sahip daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of a controlled multisensory environment, commonly referred to as a snoezelen, was developed to stimulate sensory perception through carefully designed environmental features. These rooms typically include elements such as soft music, aquariums, optical illusions, fiber optics, swings, tactile stimulation tools for distinguishing between hard and soft surfaces, and aromatic oils. The aim of this study was to evaluate the effects of a multisensory (snoezelen) environment on birth outcomes, neonatal health parameters, and maternal birth memory. Participants in the intervention group were exposed to the snoezelen room from the beginning of the active labor phase, while the control group received standard care provided by the hospital's maternity unit. To stimulate the five senses, the environment included a projector, ambient lamp, aroma diffuser, scent extracts, sensory balls, and a nut ball. Data were collected using a Personal Information Form, Birth Follow-up Form, Visual Analog Scale for Pain, and a Neonatal Follow-up Form. The study sample consisted of 24 primiparous women in the intervention group and 26 in the control group. In the intervention group, the mean pain score at the end of the latent phase was 8.0 (range: 5.0–10.0), decreasing to 7.0 (range: 5.0–8.0) by the end of the active phase. In contrast, the control group reported a pain score of 7.0 (range: 5.0–9.0) at the end of the latent phase, which increased to 8.0 (range: 6.0–9.0) at the end of the active phase. While the findings suggest that the snoezelen environment is an effective non-pharmacological intervention for reducing labor pain, further studies with larger sample sizes are necessary to strengthen the evidence base and expand the existing literature.