Kültürel miras çeşmenin İHA ile elde edilen nokta bulutu ölçülerinin yersel ölçülerle karşılaştırılarak 3B desende modellenmesi
3D modeling of a cultural heritage fountain based on the comparison of UAV-derived point cloud data with ground measurements
  1. Tez No: 970980
  2. Yazar: HALİD YAĞBASANLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Yersel fotogrametri, İha, 3b nokta bulutu, tarihsel miras, dokümantasyon, Terrestrial photogrammetry, Uav, 3d point cloud, historical heritage, documentation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Ülkemiz ve dünya genelinde güncel kültürel varlığın kendi özeli kapsamına korunması, diğer kuşaklara aktarılması, insanlık doğasında bilgi ile harmanlanması, bilimsel gelişimde yeni metotlarda ihtiyaca yol açmaktadır. Mühendislik hizmetleri terminolojisindeki rekonstrüksiyon restitüsyon ve restorasyon çalışmaları için farklı multidisipliner ile illiyet bağı kurması önem arz etmektedir. Bu bağlamda hassas ölçü sistematiği ve buna ait rölevelerin anolog ya da digital sistemlere aktarılması önem kazanmıştır. Bilenen haritalardan“Pervititch Haritaları”geçmiş dönemlerdeki şehirleşmenin nasıl olduğunu gösteren haritalar olarak kabul edilmekte olup, günümüzde ise yeni yöntemlerle üretilen 3B modellemeler bu işlevi yerine getirmektedir. Bu çalışmada Fatih ilçesi sınırlarında bulunan eskiden kalıntıları olan ve günümüzde çeşme olarak restore edilen tarihi yapı kitlesinin insansız hava aracı (İHA), yersel jeodezik yöntemleri bütünleştirilerek 3B nokta bulutu ve modellemesi oluşturulmuştur. Bu kapsamda çalışmada yersel ölçü uygulaması için GPS cihazı ile jeodezik ağ kurularak çeşmenin geometrisini belirleyen yeterli yer kontrol noktası tesis edilmiştir. Yapının yan alanlarını ölçmek için kontrol noktaları tesis edilmiştir. Yan alanlarda boyuna bindirme, yan bindirme örtü oranı olacak şekilde“Fotoğraf Makinesi”ile birçok fotoğraf çekilmiştir. Total station aleti ile yer kontrol noktaları yeterli uydu görülerek ve fix mode (en iyi çekim modu) kullanılarak hata payı oranı düşülme amacı güdülmüştür. Çeşmenin üst görünümü elde etmek için kent içi zorluklarda yeterli yükseklikte uçuş yapılabilmiştir. Burada elde edilen mühendislik yazılımında veri setine dönüştürülerek 3B model üretilmiştir. Üretilen veriler analog sistemlerdeki veriler ile karşılaştırılmış hata payı burada araştırılmıştır. Buradaki amaç işlem aşamalarını hızlı ve pratik bir hale getirmek ve personel ihtiyacı minimize etmektedir. Sonuç olarak; gelişen teknolojik imkanlar, mühendislik ürünlerin kullanımı ve karşılaştırmaları doğruluk analizi ile iş yükünün kısa periyotlarda elde edilmesi sağlandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country and around the world, the protection of the current cultural asset within the scope of its own specialty, transferring it to other generations, blending it with knowledge in human nature, leads to the need for new methods in scientific development. For reconstruction, restitution and restoration studies in engineering services terminology, it is important to establish a causal link with different multidisciplinary. In this context, precise measurement systematics and the transfer of the related surveys to analogous or digital systems have gained importance. Among the well-known maps,“Pervititch Maps”are accepted as maps showing how urbanization was in the past periods, and today, 3D modeling produced with new methods fulfills this function. In this study, 3D point cloud and modeling of the historical building mass, which used to be the ruins of the fountain in the borders of Fatih district, was created by integrating Advanced Unmanned Aerial Vehicle (UAV) and geodetic methods. In this context, a geodetic network was established with a GPS device for the ground measurement application in the study and sufficient ground control points were established to determine the geometry of the fountain. Control points were established to measure the side areas of the structure. Many photographs were taken with the“Camera”in such a way that the longitudinal overlap and side overlap cover ratio in the side areas. With the total station instrument, the ground control points were seen enough satellite and fix mode (best shooting mode) was used to reduce the margin of error. In order to obtain the top view of the fountain, it was possible to fly at sufficient height in urban difficulties. The 3D model was produced by converting it into a data set in engineering software. The produced data were compared with the data in analog systems and the margin of error was investigated here. The aim here is to make the process stages fast and practical and to minimize the need for personnel. As a result; it has been observed that the workload is achieved in short periods with the developing technological possibilities, the use of engineering products and accuracy analysis of comparisons.