Türkiye'de gayrimüslimlere yönelik davet ve tebliğ çalışmaları: KİM Vakfı örneği
Dawah and tabligh studies for non-muslims in türki̇ye: the case of KİM Foundation
  1. Tez No: 971092
  2. Yazar: BİLAL ÖMER YIKIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KANGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dine davet, Invitation to religious
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Bilim Dalı
Özet
Tebliğ ve davet, ilahi iradenin bir yansıması olarak insanlara doğruyu ve hakikati iletmek amacıyla Peygamberler aracılığıyla başlatılmıştır. İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem, Allah'ın elçiliği görevini üstlenerek tebliğ faaliyetlerini başlatmış ve tarih boyunca farklı dönemlerde farklı Peygamberlerce varlığını sürdürmüştür. Tebliğ ve davet faaliyetleri İslam nurunun yayılması için bireysel, toplumsal ve kurumsal olarak bir sorumluluk bilinciyle sürdürülmektedir. Günümüzde de İslam davetini yürütecek, ilim ve kabiliyetlerini bu uğurda seferber edecek nitelikli davetçilere ve kadrolara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada tebliğ ve davet faaliyetlerini daha sistematik yürütmek için vakıf, dernek, organizasyon gibi sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü tebliğ ve davet faaliyetlerine odaklanılmıştır. Kurumsal bir kimlikle yürütülen faaliyetlerin Türkiye, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ülkelerinde öne çıkan kurumlara kısaca değinilerek özelde Kültürlerarası İletişim Merkezi Vakfı (KİM Vakfı) detaylıca ele alınmıştır. KİM Vakfı; yönetim ve organizasyon stratejileri ile tebliğ ve davet stratejileri yönüyle incelenmiştir. Gayrimüslim turistlere yönelik faaliyetlerini yürüten KİM Vakfı'nın tebliğ ve davet yöntemleri, projeleri, gelecek hedefleri, mühtedilere yönelik eğitim programları başta olmak üzere kuruluş misyonu ve vizyonu doğrultusunda yerine getirdiği hizmetleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tabligh and dawah were initiated through Prophets in order to convey the truth and reality to people as a reflection of the divine will. The first human being and the first prophet, Hz. Adam, undertook the mission of Allah's messenger and initiated the notification activities, which continued throughout history by different Prophets in different periods. Tabligh and dawah activities continue with a sense of responsibility at individual, social, and institutional levels to spread Islam. Today, there is a need for qualified dawah callers and teams dedicated to this cause. This study examines the tabligh and dawah activities organized by civil society organizations such as foundations and associations to carry them out more systematically. It briefly discusses these institutions' activities in Turkey, Europe, America, and the Middle East, with a focus on the Intercultural Communication Center Foundation (KIM Foundation). The KİM Foundation has been analyzed in terms of its management and organizational strategies, as well as its tabligh and dawah strategies. The methods of tabligh and dawah practiced by the KİM Foundation, particularly its activities aimed at non-Muslim tourists, its projects, future goals, and educational programs for converts, have been evaluated in alignment with the foundation's mission and vision.