Komplet atrioventriküler septal defekt (AVSD) tamiri yapılan olgularda ventriküler septal defekt (VSD) derinliği ve cerrahi tekniğin postoperatif sol atrioventriküler kapak yetmezliği üzerine etkisi
The effect of ventricular septal defect (VSD) depth and surgical technique on postoperative left atrioventricular valve regurgitation in patients undergoing complete atrioventricular septal defect (AVSD) repair
  1. Tez No: 971304
  2. Yazar: FARIZ JAFAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM TUNÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rastelli sınıflaması, Atrioventriküler septal defekt, Postoperatif sol AV kapak yetmezliği, Rastelli classification, Atrioventricular septal defect, Postoperative left atrioventricular valve regurgitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kliniğimizde yapılan komplet avsd tanılı hastalarda preoperatif vsd derinliği ve uygulanan cerrahi onarım tekniğinin postoperatif sol atrioventriküler kapak yetmezliği üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Kartal Koşuyolu yüksek ihtisas eğitim ve araştırma hastanesi pediyatrik kalp ve damar cerrahisi kliniğine başvuran komplet avsd tanısı almış olan 25/07/2011 - 26/02/2024 yılları arasındaki pediyatrik hastalar dahil edildi. Hastanemiz fonet veri tabanı ve arşiv kayıtları kullanılarak hastaların; preoperatif demografik verileri,ekokardiyografik verileri, peroperatif veriler (aortik kross klemp süresi, total perfüzyon zamanı, kullanılan kardiyopleji tipi ,intraoperatif özofageal ısı,kullanılan onarım tekniği ,postoperatif veriler ,komplikasyonlar-kalıcı atriyoventriküler blok gelişimi,enfeksiyon,kanama revizyonu,uzamış entübasyon, reentübasyon,akut böbrek yetmezliği-periton diyalizi ihtiyacı,düşük debi bulguları , taburculuk öncesi ekosunda mitral kapak yetmezliği,yoğun bakım yatış süresi,total hastane yatış süresi,erken mortalite nedeni ,taburculuk sonrası ekoda mitral kapak yetersizliği gelişimi ,reoperasyon ihtiyacı çalışmaya dahil edldi. Bulgular: Gruplar arasındaki demografik veriler ve preoperatif risk faktörleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. İntraoperatif parametreler karşılaştırıldığında modifiye tek yama tekniğinde aort kros klemp ve perfüzyon süreleri çift yama tekniğine göre anlamlı olarak daha kısa bulundu (p<0.05). VSD derinliği ise çift yama grubunda daha yüksek saptandı (p<0.05). Postoperatif dönemde majör morbidite, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri, kapak yetmezliği ve erken mortalite açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Yaş, VSD derinliği, PAB, ACC süresi, perfüzyon süresi, ekstübasyon zamanı, ilk 48 saatlik serum laktat düzeyi, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri gibi diğer tüm parametreler açısından reoperasyon gereksinimi olan ve olmayan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Bununla beraber ABY gelişimi ve kalıcı AV blok varlığı reoperasyonla anlamlı ilişkili bulunmuştur. 9 Sonuç: Komplet AVSD onarımında hem modifiye tek yama hem de çift yama teknikleri güvenli ve etkili bulunmuştur. Modifiye tek yama tekniği cerrahi süreler açısından avantaj sağlarken postoperatif sonuçlar da benzer bulunmuştur. VSD derinliği ve cerrahi tekniğin uzun dönem kapak yetmezliği üzerine bağımsız etkisi gösterilememiştir. Bununla birlikte, eşlik eden hastalıkların prognoz üzerinde daha belirleyici olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the effect of preoperative ventricular septal defect (VSD) depth and the surgical repair technique on postoperative left atrioventricular valve regurgitation in patients who underwent complete atrioventricular septal defect (AVSD) repair in our clinic. Methods: Pediatric patients diagnosed with complete AVSD who underwent surgery at the Department of Pediatric Cardiovascular Surgery, Kartal Koşuyolu High Specialization Training and Research Hospital, between July 25, 2011, and February 26, 2024, were included in the study. Using our hospital's FONET database and archive records, the following data were collected: preoperative demographic and echocardiographic characteristics; intraoperative variables (aortic cross-clamp time, total cardiopulmonary bypass time, type of cardioplegia, intraoperative esophageal temperature, surgical repair technique); and postoperative outcomes including complications (permanent atrioventricular block, infection, bleeding requiring re- exploration, prolonged intubation, reintubation, acute renal failure requiring peritoneal dialysis, low cardiac output), echocardiographic findings of mitral valve regurgitation before discharge, length of ICU stay, total hospital stay, causes of early mortality, echocardiographic development of mitral regurgitation after discharge, and need for reoperation. Findings: No statistically significant differences were observed between the groups in terms of demographic characteristics and preoperative risk factors. When intraoperative parameters were compared, the aortic cross-clamp and perfusion times were found to be significantly 10 shorter in the modified single-patch group compared to the double-patch group (p<0.05). Ventricular septal defect (VSD) depth, however, was significantly greater in the double-patch group (p<0.05). In the postoperative period, there were no statistically significant differences between the two groups regarding major morbidity, intensive care unit and hospital length of stay, valve regurgitation, or early mortality. No statistically significant differences were observed between the groups with and without reoperation in terms of age, VSD depth, PAB, ACC time, perfusion time, extubation time, serum lactate levels within the first 48 hours, and length of intensive care unit and hospital stay (p>0.05). However, the development of acute kidney injury (AKI) and the presence of permanent atrioventricular block were found to be significantly associated with reoperation. Conclusion: In the repair of complete atrioventricular septal defect (cAVSD), both the modified single-patch and double-patch techniques were found to be safe and effective. Although the modified single-patch technique provided advantages in terms of operative times, the postoperative outcomes were comparable. Neither VSD depth nor surgical technique was demonstrated to have an independent impact on long-term valve regurgitation. However, it was observed that concomitant comorbidities had a more decisive influence on prognosis.