Türkiye'de popüler müziğin evrimi: Gençlerin müzik kültürü ve beğenileri üzerine sosyolojik bir araştırma
Evolution of popular music in Turkey: A sociological research on music culture and tastes of young people
- Tez No: 971821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BERKAY AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Müzik sosyolojisi, Müziksel beğeni, Popüler kültür, Music sociology, Musical choices, Popular culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de popüler müziğin tarihsel süreçteki değişimini ve gençlerin müzik deneyimleri ve beğenileri üzerindeki etkilerini sosyolojik bir perspektifle incelemektedir. Araştırma, gençlerin müzik tercihlerini belirleyen sosyoekonomik faktörler, dijitalleşme, sosyal medya etkisi, küreselleşme ve toplumsal değişim gibi unsurları ele alarak; Türkiye'de müzik tüketim alışkanlıklarının dönüşümünü anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmada derinlemesine mülakatlar aracılığıyla gençlerin bireysel deneyimleri, toplumsal aidiyetleri ve müzik tercihleri üzerinden toplumsal kimlik inşaları analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye'deki gençlerin müzik beğeni ve tercihlerinin yalnızca bireysel tercihler değil, aynı zamanda kültürel, sosyal, ekonomik ve teknolojik dönüşümlerin bir yansıması olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma popüler müziğin toplumsal dinamiklere olan karşılıklı etkisini vurgulamakla birlikte, gençler arasında sıkça dinlenen techno, phonk gibi elektro-müzik türlerinin yaygınlaşmasının gençlerdeki etkileri, sosyal medyanın dolayımlılığı sayesinde hızla popülerleşen müziklere erişim kolaylığı da tartışılacaktır. Bunun yanı sıra bazı kesimlerin nostaljiye olan ilgileri, nostalji kültürünün ve yerel ögelerin popülerleşmesi, rap, arabesk gibi türlerin gençler üzerindeki yaygınlığı ve etkileri de tartışmaya dahil edilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical change of popular music in Turkey and its effects on young people's musical experiences and tastes from a sociological perspective. The research examines factors such as socioeconomic factors, digitalization, social media effect, globalization, and social change that determine young people's music preferences; it aims to understand the transformation of music consumption habits in Turkey. In the study, young people's individual experiences, social belongings and social identity construction through music were analyzed through in-depth interviews. The finding reveal that musical tastes and preferences of young people in Turkey are not only individual preferences but also a reflection of cultural, social, economic and technological transformations. While the research emphasizes the mutual impact of popular music on social dynamics, the effects of the widespread use of electro-music genres such as techno and phonk, which are frequently listened to among young people, and the ease of access to rapidly popular music thanks to the mediation of social media will also be discussed. In addition, the interest of some groups in nostalgia, the popularization of nostalgia culture and local components, the prevalence and effects of genres such as rap, arabesk on young people will also be included in the discussion.