Bilinen kronik komplikasyonu olmayan diyabetes mellitus hastalarında mikrovasküler ve makrovasküler bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of microvascular and macrovascular findings in patients with diabetes mellitus without known chronic complications
- Tez No: 971886
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TAMER TETİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Diyabetik Nefropati, Diyabetik Retinopati, Periferik Nöropati, Otonom Nöropati, Koroner Arter Hastalığı, Periferik Arter Hastalığı, Serebro Vasküler Hastalık, Diabetes Mellitus, Diabetic Nephropathy, Diabetic Retinopathy, Peripheral Neuropathy, Autonomic Neuropathy, Coronary Artery Disease, Peripheral Artery Disease, Cerebro Vascular Disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda bilinen kronik komplikasyonu olmayan diyabet hastalarında mikrovasküler ve makrovasküler bulguları çeşitli labarotuvar ve görüntüleme yöntemleri ile değerlendirmeyi ve diyabetin tedavisi kadar altta yatan komplikasyonların belirlenmesinin önemini vurgulamayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Dahiliye Endokrinoloji Polikliniğine başvuran 18 yaş üstü, diyabetin komplikasyonları yönünden kontrolü olmayan, bilinen kardiyovasküler hastalık ve renal hastalık öyküsü olmayan, bilinen büyük-orta ve küçük damar vasküliti olmayan, gestasyonel diyabetes mellitus olmayan hastalarda; spot idrarda albumin/kreatinin oranı, nöropati açısından periferal duyu muayenesi bulguları, retinopati açısından göz muayenesi bulguları, karotis doppler bulguları, ekokardiyografi bulguları ve alt ekstremite arteriyel doppler bulguları incelenecektir. Çalışma kesitsel bir çalışma olup 50 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 50 hastanın 16'sı (%32) erkek,34'ü( %68) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 52,6±3,1 yıldı. Vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 24,5±3,7 (medyan: 24) olarak belirlendi. Ortalama diyabet süresi 12.6±6.8 yıl (medyan: 13 yıl) olarak kaydedildi. Hastaların alışkanlıklarına bakıldığında, %50'sinin (n=25) sigara, %10'unun (n=5) ise alkol kullandığı tespit edildi. Hastaların %54'ünde (n=27) retinopati, %50'sinde (n=25) nöropati, %62'sinde (n=31) anormal ekokardiyografi (eko) bulguları, %34'ünde (n=17) alt ekstremite dopplerinde anormal bulgular ve %42'sinde (n=21) karotis dopplerinde anormal bulgular tespit edildi. Ayrıca, spot idrar albümin/kreatinin oranı ortalaması 38.1±43.8 (medyan: 20.3) olarak saptandı. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, diyabetin mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyon bulgularının yüksek oranda olduğu, mikrovasküler ve makrovasküler anormallikler arasında güçlü bir ilişki olduğunu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, gelecekteki daha geniş ölçekli ve uzun süreli prospektif araştırmalar için güçlü bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In diabetic patients who do not have chronic complications known in our study, we aimed to evaluate microvascular and macrovascular findings through various labors and imaging methods and emphasize the importance of determining the underlying complications as much as the treatment of diabetes. Materials and methods: Between 2013-2023 at the Department of Hematology 210 patients followed by NHL diagnosis were included in the study. Patients' files and Clinical and laboratory findings of all applications from the hospital digital archive system, Data for the treatments were screened and recorded. The primary ending point of our study treatment The response rates were survival analysis and toxicity. Findings: 16 (32 %) of 50 patients involved in the study were male and 34 (68 %) were female. The average age of patients was 52.6 ± 3.1 years. Body mass index (BMI) average was determined as 24.5 ± 3.7 (Median: 24). The average duration of diabetes was recorded as 12.6 ± 6.8 years (Median: 13 years). When we look at the habits of the patients, 50 %(n = 25) was found to use cigarettes and 10 %(n = 5) used alcohol. In 54 %of patients (n = 27) of patients, retinopathy, 50 %(n = 25) neuropathy, 62 %(n = 31) abnormal echocardiography (EKO) findings, 34 %(n = 17) in lower extremity doppler and 42 %of the carotic dopps were identified. In addition, the average of spot urine albumin/creatinine ratio was 38.1 ± 43.8 (Median: 20.3). Conclusion: According to the results obtained, it was determined that diabetes were high in microvascular and macrovascular complications and a strong relationship between microvascular and macrovascular abnormalities. The findings forms a strong basis for more large -scale and long -term prospective research in the future.