Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların entegrasyonu, grup kimliği ve ayrımcılık deneyimleri: Politik psikoloji perspektifi
Integration, group identity and discrimination experiences of Syrian refugees in Turkey: A political psychology perspective
  1. Tez No: 972091
  2. Yazar: İBRAHİM UĞRAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Psychology, Sociology, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik bütünleşme, Geniş grup kimliği, Gruplararası ilişkiler, Kolektif kimlik, Siyaset psikolojisi, Siyasi bütünleşme, Sosyal kimlik, Sosyokültürel bütünleşme, Sosyopsikolojik yapı, Suriyeliler, Economic integration, Large group identity, Inter-group relations, Collective identity, Political psychology, Political integration, Social identity, Socio-cultural integration, Syrians
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Politik psikoloji, bireylerin kimlik, aidiyet ve ''öteki'' olanla kurduğu ilişkileri anlamaya katkı sağlayan bir yaklaşım sunar. Bu çalışma, Türkiye'de geçici koruma statüsüyle yaşayan Suriyeli sığınmacıların entegrasyon süreçlerini, grup kimliği oluşumlarını ve ayrımcılıkla ilişkili deneyimlerini politik psikoloji perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında 20 Suriyeli sığınmacı ve 20 yerel vatandaş olmak üzere toplam 40 kişi ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplumsal kabul ve uyumun bağlama duyarlı, değişken ve çok katmanlı biçimlerde geliştiği saptanmıştır. Entegrasyon sürecinin yaş, cinsiyet, vatandaşlık durumu ve sosyo-ekonomik konum gibi etkenlerle yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Genç bireylerin, özellikle vatandaşlık hakkı elde edenlerin, sosyal yaşama daha kolay adapte olabildikleri ve yerel kültürle daha esnek ilişkiler kurabildikleri gözlemlenmiştir. Genç yaşta olmak, entegrasyon açısından çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Ancak bekâr ve erkek sığınmacıların toplumsal cinsiyet normları, güvenlik odaklı algılar ve yerleşik önyargılar doğrultusunda sosyal mesafelere maruz kaldıkları da gözlenmiştir. Bu durumun, söz konusu bireylerin ev sahibi toplumla kurdukları ilişkileri sınırladığı ve entegrasyon süreçlerini daha kırılgan bir biçimde sürdürmelerine neden olduğu tespit edilmiştir. Kadın sığınmacıların ise göç deneyimini toplumsal cinsiyet temelli engellerle birlikte yaşadıkları belirlenmiştir. Kamusal alanlarda var olma, eğitime ve istihdama erişim gibi alanlarda sosyal ve kültürel sınırlılıkların etkili olduğu görülmüştür. Bununla birlikte bazı kadınların sosyal destek ve bireysel çaba yoluyla daha fazla hareket alanı geliştirdikleri de kaydedilmiştir. Bu çalışma kapsamında geliştirdiğimiz Nostaljik Kimlik Modeli, geçmişle kurulan duygusal bağların entegrasyon sürecinde hem sınır koyucu hem de kimlik koruyucu bir işlev görebileceğini ileri sürmektedir. Model, nostaljiyi yalnızca psikolojik bir tepki olarak değil, kimlik sürekliliğini sağlayan ve kültürel aidiyeti sürdürmeye yardımcı olan bir strateji olarak ele almaktadır. Ancak nostaljik yönelimin aşırı yoğunlaştığı durumlarda, yeni toplumsal bağlamlara uyum süreci yavaşlayabilmekte ve psikolojik gerilim yaratabilmektedir. Bu bağlamda nostalji, entegrasyonun niteliğini belirleyen önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Political psychology offers a valuable framework for understanding how individuals construct their identities, develop a sense of belonging, and engage with the“other.”This study aims to examine the integration processes, group identity formation, and experiences of discrimination among Syrian refugees living in Turkey under temporary protection status, through the lens of political psychology. In the scope of the research, in-depth interviews were conducted with a total of 40 participants, including 20 Syrian refugees and 20 local citizens. The findings reveal that social acceptance and adaptation are context-sensitive, fluid, and multi-layered phenomena. Integration was found to be closely associated with factors such as age, gender, citizenship status, and socio-economic position. Young individuals, particularly those granted citizenship, were observed to adapt more easily to social life and engage more flexibly with the local culture. Being young appears to provide several advantages in terms of integration. However, single male refugees were found to encounter social distancing, influenced by gender norms, security-centered perceptions, and entrenched prejudices. This distancing was shown to constrain their interactions with the host society and render their integration processes more fragile. Female refugees, on the other hand, experienced migration through the lens of gender-based obstacles. Social and cultural constraints were evident in areas such as public presence, access to education, and employment. Nonetheless, some women were able to create greater spaces for agency through social support networks and individual efforts. The Nostalgic Identity Model, developed as part of this study, proposes that emotional attachments to the past may serve both as boundaries and protective mechanisms in the integration process. Nostalgia is conceptualized not merely as a psychological response but as a strategic resource that sustains identity continuity and reinforces cultural belonging. However, when nostalgic orientation becomes overly dominant, it may hinder adaptation to new social contexts and generate psychological tension. In this regard, nostalgia emerges as a critical factor influencing the quality and trajectory of integration.