Türkiye'de kırsalda yaşayan yaşlıların yaşlanma deneyimleri ve yaşam doyumu algıları: Oltu örneği
Aging experiences and life satisfaction perceptions of elderly people living in rural areas in Turkey: The example of Oltu
  1. Tez No: 972148
  2. Yazar: ELİF ŞULE BİNİCİ YÜCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL BEKAROĞLU DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Yaşlılık, Yaşam Doyumu, Yaşlanma Deneyimi, Sosyal Hizmet, Sosyal Politika, Kırsal yaşam, Sosyal hizmetler, Yaşlılık, Rural Aging, Life Satisfaction, Aging Experience, Social Work, Social Policy, Rural life, Social services, Old age
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Yaşlanma, tüm canlıların doğumdan ölüme kadar geçirdiği doğal ve kaçınılmaz bir süreçtir. Tıptaki ilerlemeler, teknolojik gelişmeler ve sağlıklı yaşam konusundaki farkındalığın artması, yaşam süresini uzatmıştır. Bunun yanı sıra, doğum oranlarındaki düşüş, yaşlı nüfus oranının artmasına ve yaşlılığın toplumsal bir mesele olarak ele alınmasına neden olmuştur. Bu araştırmanın odak noktası Türkiye'de kırsal bölgede yaşayan yaşlı bireylerin yaşlanma deneyimlerini ve yaşam doyumu algılarını incelemektir. Araştırma, yaşlılık olgusunun sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarını kırsal yaşam bağlamında ele alarak, sosyal politika yapıcılar ve sosyal hizmet uzmanları için yerel ihtiyaçlara duyarlı öneriler sunmayı hedeflemektedir. Çalışma nitel araştırma yöntemine göre yapılandırılmış olup, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Erzurum'un Oltu ilçesinin kırsal bölgelerinde yaşayan 25 yaşlı katılımcıyla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, kırsalda yaşlanmanın tanıdık sosyal çevre ve doğayla iç içe yaşam gibi avantajlar sunduğunu; ancak sağlık hizmetlerine erişim güçlüğü, yalnızlık, düşük gelir ve yetersiz sosyal hizmetler gibi dezavantajlar barındırdığını ortaya koymuştur. Yaşam doyumu algısının sosyal destek, manevi değerler ve bireysel geçmişle şekillendiği görülmüş; kadın katılımcıların eğitim eksikliğine bağlı pişmanlıklarının, yaşam doyumunu toplumsal cinsiyet eşitsizliği çerçevesinde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların, sosyal hizmetlere dair bilgi eksikliği yaşadıkları ve hizmetlerin sunumunda adaletsiz bir dağılım algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, kırsalda yaşlanma deneyimi bireysel yaşantılar ve yapısal koşulların etkileşimiyle şekillenmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, yerel ihtiyaçlara duyarlı ve kapsayıcı sosyal hizmet ile politika modellerinin geliştirilmesinin gerekliliği belirlenmiş ve bu ihtiyaçlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aging is a natural and inevitable process experienced by all living beings from birth to death. Advances in medicine, technological developments, and increased awareness of healthy living have contributed to the extension of life expectancy. In addition, declining birth rates have led to an increase in the elderly population and have brought aging into focus as a societal issue. This study focuses on examining the aging experiences and life satisfaction perceptions of older adults living in rural areas of Türkiye. By addressing the social, cultural, and economic dimensions of aging within the context of rural life, the research aims to provide locally informed recommendations for social policymakers and social work practitioners. The study was designed according to a qualitative research methodology, utilizing a semi-structured interview form as the data collection tool. Data obtained from interviews with 25 older participants residing in rural areas of Oltu district in Erzurum were analyzed using a descriptive analysis method. Research findings revealed that aging in rural areas offers advantages such as a familiar social environment and a life intertwined with nature, but also carries disadvantages such as difficulty accessing healthcare, loneliness, low income, and inadequate social services. Perception of life satisfaction was found to be shaped by social support, spiritual values, and individual history. It was determined that female participants' regrets related to their lack of education influenced life satisfaction within the framework of gender inequality. Furthermore, participants reported a lack of knowledge about social services and perceived an inequitable distribution of services. Consequently, the experience of aging in rural areas is shaped by the interaction of individual experiences and structural conditions. Based on these findings, the need to develop social service and policy models that are responsive and inclusive to local needs has been identified, and solutions to these needs have been proposed.