Evli bireylerin infodemi okuryazarlıklarının aşı tereddütü ve aşı tutumu üzerine etkisi
The effect of married individuals' infodemic literacy on vaccine hesitancy and vaccine attitudes
- Tez No: 972464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Evli birey, infodemi, okuryazarlık, aşı reddi, aşı tutumu, halk sağlığı hemşireliği, Aşı tereddüdü, Tutumlar, Married individuals, infodemic, literacy, vaccine hesitancy, vaccine attitude, public health nursing, Vaccination refusal, Vaccine hesitation, Attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
DBu araştırma, evli bireylerin Evli bireylerin infodemi okuryazarlıklarının aşı tereddütü ve aşı tutumu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı türde yürütülen araştırmanın örneklemini 612 evli birey oluşturmuştur. Veriler, kişisel bilgi formu,“İnfodemi Okuryazarlık Ölçeği (İOÖ)”,“Aşı Tereddüt Ölçeği (ATÖ)”ve“Aşıya ilişkin Tutum Ölçeği (AİTÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Evli bireylerin yaş ortalaması 37.34±10.67'dir. Katılımcılar, İOÖ Toplamından 135.94±26.92, ATÖ Toplamından 35.05±7.57, AİTÖ Toplamından 40,32±7,55 puan almışlardır. Kadınların, üniversite mezunlarının, çalışanların ve gelir düzeyi yüksek olanların infodemi okuryazarlık puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca infodemi hakkında bilgi sahibi olan ve aşı konusunda bilgi edinen bireylerin puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Analizler, infodemi okuryazarlığının artmasının aşı tereddütünü yükselttiğini, aşıya yönelik olumlu tutumu ise azalttığını göstermiştir. Regresyon analizine göre, infodemi okuryazarlığı aşı tereddütünü %46,7 oranında, aşı tutumunu ise %4,2 oranında açıklamaktadır. Katılımcıların infodemi okuryazarlık düzeylerinin orta-yüksek, aşı tereddütlerinin belirgin ve aşı tutumlarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları, infodemi okuryazarlığının bireylerin aşıya ilişkin algı ve davranışlarını doğrudan etkilediğini göstermektedir. Bu doğrultuda, eğitim programları, farkındalık çalışmaları ve ulusal politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of married individuals' infodemic literacy on vaccine hesitancy and vaccine attitude. The sample of this descriptive study consisted of 612 married individuals. Data were collected using a personal information form, the“Infodemic Literacy Scale (ILS),”the“Vaccine Hesitancy Scale (VHS),”and the“Vaccine Attitude Scale (VAS).”The data obtained were analyzed using appropriate statistical methods. The mean age of the participants was 37.34±10.67 years. Participants scored 135.94±26.92 on the ILS, 35.05±7.57 on the VHS, and 40.32±7.55 on the VAS. It was determined that women, university graduates, employed individuals, and those with higher income levels had significantly higher infodemic literacy scores. In addition, individuals who had knowledge about the infodemic and those who obtained information about vaccines scored significantly higher. Analyses showed that an increase in infodemic literacy raised vaccine hesitancy while reducing positive attitudes toward vaccination. According to regression analysis, infodemic literacy explained 46.7% of vaccine hesitancy and 4.2% of vaccine attitude. It was found that married individuals had medium-to-high levels of infodemic literacy, significant levels of vaccine hesitancy, and moderate levels of vaccine attitude. The findings indicate that infodemic literacy directly affects individuals' perceptions and behaviors regarding vaccination. Accordingly, educational programs, awareness-raising activities, and the development of national policies are recommended.