Uykuda solunum problemi olan çocuklarda kraniyofasiyal morfolojinin değerlendirilmesi
Evaluation of craniofacial morphology in children with sleep-disorted breathing
- Tez No: 972768
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA ZORKUN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: uykuda solunum bozukluğu, pediatrik uyku ölçeği, kraniyofasiyal morfoloji, sleep-disordered breathing, pediatric sleep questionnaire, craniofacial morphology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uykuda solunum bozukluğu olan çocuklarda kraniyofasiyal morfolojinin etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemek ve literatüre katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na ortodontik tedavi için başvuran, dahil edilme kriterlerine uyan 12-17 yaş aralığındaki bireyler Pediatrik Uyku Ölçeği'ne (PUÖ) göre uykuda solunum bozukluğu olanlar ve uykuda solunum bozukluğu olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba 53 birey dahil edildi. Çalışmada bilgisayar yazılım programı (Dolphin Imaging 11.95) kullanılarak lateralsefalometrik ölçümler yapıldı. Gruplar arası normal dağılıma uyan verilerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklem-t testi, normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi kullanıldı. Önem düzeyi p<0,050 olarak alındı. Uykuda solunum bozukluğu olan grubun SNA, SNB , SND, S-N'-Pog', U1-SN, PFH/AFH, üst dudak E mesafesi, t-Eb, H-RGN, C3-H, SPAS, IAS, MAS değerlerinde uykuda solunum bozukluğu olmayan gruba göre anlamlı bir azalma bulunmuştur. Uykuda solunum bozukluğu olan grubun ANB, MP-SN, FH-SN, Gonial açı, FMA, NLA, SN-GoMe, N-ANS, NMe, A-NPog, overjet, PNS-A, alt dudak E mesafesi değerlerinde uykuda solunum bozukluğu olmayan gruba göre anlamlı bir artma bulunmuştur. İki grup arasında IMPA, U1-L1, FH-NA, Üst gonial açı, Ramus pozisyon açısı, mandibular ark açısı, yumuşak doku konveksitesi, overbite, UFH, LFH, MP-H , Wits değerleri açısından fark bulunamamıştır. Özellikle mandibular retrognati, mandibulanın saat yönünde rotasyonu, artmış yüz yüksekliği, daralmış orofarengeal alan ve posteriorda konumlanmış hyoid kemik gibi sefalometrik parametreler uykuda solunum bozukluğu ile anlamlı bir ilişki göstermiştir. Çalışmamızdan elde ettiğimiz bu veriler ışığında uykuda solunum bozukluğu ile kraniyofasiyal morfoloji arasında bir ilişki olduğu istatistiksel olarak desteklenmektedir. Bu çalışmada, uykuda solunum bozukluğu olan bireylerde kraniyofasiyal morfolojinin sefalometrik analiz yöntemleriyle değerlendirilmesi sonucunda, kraniofasiyal yapıların uykuda solunum bozukluğu patofizyolojisinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın sonuçları uykuda solunum bozukluğu ile sefalometrik ölçümler arasındaki ilişkiye dair daha zengin bir bakış açısı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to comparatively investigate the effects of craniofacial morphology in children with sleep-disordered breathing (SDB) and to contribute to the existing literature. Individuals aged 12–17 years who applied for orthodontic treatment at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Trakya University, and met the inclusion criteria were divided into two groups based on the Pediatric Sleep Questionnaire (PSQ): those at risk of SDB and those without risk. Each group included 53 participants. Lateral cephalometric measurements were performed using specialized software (Dolphin Imaging 11.95). Independent samples t-test was used for normally distributed variables, while the MannWhitney U test was applied for non-normally distributed variables. The significance level was set at p<0.050. Results showed significant decreases in SNA, SNB, SND, S-N'-Pog', U1-SN, PFH/AFH, upper lip to E-line distance, t-Eb, H-RGN, C3-H, SPAS, IAS, and MAS values in the SDB group compared to the non-SDB group. Conversely, ANB, MP-SN, FH-SN, Gonial angle, FMA, NLA, SN-GoMe, N-ANS, N-Me, A-NPog, overjet, PNS-A, and lower lip to Eline distance values were significantly increased in the SDB group. No significant differences were observed between the groups in terms of IMPA, U1-L1, FH-NA, upper gonial angle, ramus position angle, mandibular arc angle, soft tissue convexity, overbite, UFH, LFH, MP-H, or Wits appraisal. In particular, cephalometric parameters such as clockwise rotation of the mandible, increased lower facial height, narrowed oropharyngeal space, and posteriorly positioned hyoid bone showed a significant association with sleep-disordered breathing. In conclusion, the cephalometric evaluation of craniofacial morphology in individuals with sleep-disordered breathing revealed that craniofacial structures play a significant role in the pathophysiology of this condition. The findings of this study may provide a deeper understanding of the relationship between sleep-disordered breathing and cephalometric measurements.