2013-2023 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran malign melanom olgularının epidemiyolojisi ve prognozla ilişkili faktörler
Epidemiology and prognostic factors of malignant melanoma cases admitted to Kocaeli University Hospital between 2013 and 2023
  1. Tez No: 972852
  2. Yazar: UĞUR BARAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ŞİKAR AKTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Malign melanom, Breslow tümör kalınlığı, TNM evreleme, Lenf nodu metastazı, Sistemik metastaz, Klinikopatolojik özellikler, Ülserasyon, Malignant melanoma, Breslow thickness, TNM staging, Lymph node metastasis, Systemic metastasis, Clinicopathological features, Ulceration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
2013-2023 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesine baĢvuran malign melanom olgularının epidemiyolojisi ve prognozla iliĢkili faktörler GiriĢ ve Amaç: Melanom, melanositlerden köken alan derinin malign tümörlerinden biridir. Melanom epidemiyolojisi ve prognostik faktörler ile ilgili ülkemizde ve dünyada yapılmış çalışmalar bulunmaktadır. Ancak bu faktörleri değerlendiren bölgemizden yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada kutanöz melanom olgularının demografik, klinik, histopatolojik özellikleri ve sağkalım verileri değerlendirilmiş, elde edilen sonuçlar ulusal ve uluslararası literatürle karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde 2013–2023 yılları arasında malign melanom tanısı almış toplam 230 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastanemiz kayıt sistemlerinde melanom tanısı ile kayıtlı olan ve başhekimlik kanser bildirim birimine son 10 yılda başvurarak malign melanom tanısı alan tüm olguların yaş, cinsiyet, melanomun klinik ve histopatolojik alt tipi, yerleşim yeri, Breslow tümör kalınlığı, ülserasyon varlığı, LDH düzeyi, lenf nodu ve sistemik metastaz varlığı, hastaların hayatta olup olmadığı bilgileri kaydedildi. Ayrıca mortalite oranlarına bakılarak mortalite ve prognozla ilişkili faktörler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada 230 melanom hastasının %53'ü erkek, %47'si kadın olup, ortalama tanı yaşı 57,2±16,8 yıl idi. En sık melanom alt tipi yüzeyel yayılan melanom (%51,5) olup, en çok gövde yerleşimi izlendi. Breslow tümör kalınlığı ortalaması 3,70±3,75 mm olup, hastaların %46,3'ünde >4 mm idi; kalınlık yaşla birlikte artmakta, erkeklerde daha belirgin bulunmaktaydı. Nodüler melanom ve akral lentiginöz melanom alt tiplerinde tümörler daha kalın olup ülserasyon ve yüksek LDH düzeyi ile birlikteydi. Tanı anında %27,9 hastada lenf nodu, %5,3'ünde sistemik metastaz saptandı; takiplerde bu oranlar sırasıyla %15,3 ve %31,5 olarak saptandı. Metastaz oranı ve evre arttıkça sağkalım anlamlı olarak azaldı. Ortalama sağkalım süresi 52,07±35,82 ay olup, yaş arttıkça sağkalımın kısaldığı tespit edildi. Kadınlarda sağkalım erkeklere göre daha yüksek, yüzeyel yaılan melanomda en uzun, lentigo malign melanomda en kısa bulundu. Ekstremite yerleşimli tümörler daha iyi sağkalım ile ilişkiliyken, saçlı deri, yüz-boyun ve akral yerleşimlilerde prognoz daha kötü olarak saptandı. Breslow kalınlığı, ülserasyon 96 varlığı, yüksek LDH düzeyi, lenf nodu ve sistemik metastaz varlığı sağkalımı olumsuz etkileyen başlıca prognostik faktörler olarak saptandı. Sonuç: Çalışma sonuçlarımız genel olarak literatür ile uyumluydu. Çalışmamızda melanomun ileri yaş grubunda ve erkek cinsiyette daha sık görüldüğünü, en sık yerleşim yerinin gövde olduğu ve yüzeyel yayılan melanımun en sık saptanan histolojik alt tip olduğu saptanmıştır. Ayrıca yaş, cinsiyet, lokalizasyon, alt tip, Breslow kalınlığı, ülserasyon, LDH yüksekliği ve metastaz varlığının melanom sağkalımı üzerinde belirleyici faktörler olduğu gösterilmiştir. Tümörlerin yaklaşık yarısında breslow tümör kalınlığı >4 mm olduğu, lenf nodu ve sistemik metastaz oranlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu, hastaların önemli bir kısmının ileri evrede tanı aldığı görülmüştür. Bu veriler, geç tanı problemini vurgulamakta ve toplum düzeyinde melanom farkındalığının artırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, yüksek riskli alt grupların erken dönemde tanımlanarak izlenmesi ve multidisipliner yaklaşım ile yönetilmesi, hastalığın prognozunu iyileştirme açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Epidemiology and Prognostic Factors of Malignant Melanoma Cases Admitted to Kocaeli University Hospital Between 2013 and 2023 Background and Aim: Melanoma is a malignant tumor of the skin originating from melanocytes. Several studies on melanoma epidemiology and prognostic factors have been conducted both in Turkey and worldwide. However, no study has yet evaluated these factors in our region. This study aimed to assess the demographic, clinical, histopathological features, and survival data of cutaneous melanoma cases, and to compare the findings with national and international literature. Materials and Methods: A total of 230 patients diagnosed with malignant melanoma between 2013 and 2023 at Kocaeli University Hospital were retrospectively evaluated. Demographic, clinical, and pathological data were collected from hospital records and the institutional cancer registry, including age, sex, clinical and histopathological subtype of melanoma, localization, Breslow thickness, presence of ulceration, serum LDH levels, lymph node and systemic metastasis status, and survival outcomes. Mortality rates and factors associated with prognosis were statistically analyzed. Results: Among 230 melanoma patients, 53% were male and 47% were female, with a mean age at diagnosis of 57.2 ± 16.8 years. The most frequent subtype was superficial spreading melanoma (51.5%), most commonly localized on the trunk. The mean Breslow thickness was 3.70 ± 3.75 mm, with 46.3% of patients having a thickness >4 mm. Tumor thickness increased with age and was more pronounced in males. Nodular and acral lentiginous subtypes showed greater thickness, ulceration, and elevated LDH levels. At diagnosis, 27.9% had lymph node metastasis and 5.3% had systemic metastasis; during follow-up, these rates increased to 15.3% and 31.5%, respectively. Survival significantly decreased with advanced stage and presence of metastasis. The mean survival time was 52.07 ± 35.82 98 months; survival was shorter with increasing age, higher in females than males, longest in superficial spreading melanoma, and shortest in lentigo maligna melanoma. Extremity localization was associated with better prognosis, whereas scalp, head-neck, and acral sites were linked to poorer outcomes. Breslow thickness, ulceration, elevated LDH, lymph node, and systemic metastasis were identified as the main adverse prognostic factors. Conclusion: The findings of this study were generally consistent with the literature. Melanoma was more common in older age groups and males, most frequently located on the trunk, with superficial spreading melanoma as the predominant subtype. Age, sex, localization, histological subtype, Breslow thickness, ulceration, LDH elevation, and metastasis were significant determinants of survival. Nearly half of the tumors had a Breslow thickness >4 mm, with high rates of lymph node and systemic metastasis, indicating that a considerable proportion of patients were diagnosed at advanced stages. These results highlight the issue of delayed diagnosis and underscore the need to increase melanoma awareness at the population level. Early identification and close follow-up of high-risk subgroups, along with a multidisciplinary management approach, are crucial for improving prognosis.