Tiroidektomi sonrası seyahat boyun yastığı kullanımın hasta bakım sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of travel neck pillow use on patient care outcomes after thyroidectomy
- Tez No: 973430
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Boyun Destek Cihazları (U şeklinde seyahat boyun yastığı), Hemşirelik Bakımı, Konfor, Servikal Eklem Hareket Açıklığı, Tiroidektomi, Comfort, Neck Support Devices, Nursing Care, Pain Management, Range of Motion, Articular, Thyroidectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın birincil amacı, total tiroidektomi ameliyatı geçiren hastalarda U şeklinde seyahat boyun yastığı kullanımın hasta bakım sonuçlarına etkisini belirlemektir; ikincil amacı ise bu yastığı kullanan hastaların memnuniyetini değerlendirmektir. Araştırma, Aralık 2024–Mayıs 2025 tarihleri arasında, tek merkezli, randomize kontrollü bir çalışma olarak yürütüldü. Araştırmaya 110 hasta dahil edildi; yedi hasta takip sırasında çalışmadan çıktı ve çalışma 103 hasta ile tamamlandı (müdahale: 51, kontrol: 52). Müdahale grubuna ameliyattan hemen sonra U şeklinde seyahat boyun yastığı uygulandı, kontrol grubu ise rutin bakım aldı. Ağrı, konfor ve boyun hareket açıklığı ameliyat öncesi ve sonrası, VAS Konfor Skalası, VAS Ağrı Skalası, McGill Ağrı Anketinin 1. bölümü ve universal gonyometre ile değerlendirildi. Müdahale grubunda posterior servikal ağrı varlığı ve ağrılı alan sayısı daha düşük, analjezik kullanımı daha az; boyun hareket açıklığı ve hasta konforu daha yüksek bulundu (p<0,05). Çoklu doğrusal regresyon analizi, U şeklindeki seyahat boyun yastığı kullanımının hasta konforu üzerinde anlamlı bağımsız bir etkisi olduğunu gösterdi (β=-0,464, p<0,001). İnsizyon ağrısında anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05) ve tüm müdahale grubu yastık kullanımından yüksek memnuniyet bildirdi. Sonuç olarak, total tiroidektomi sonrası ilk 24 saatte uygulanan U şeklindeki seyahat boyun yastığı, posterior servikal bölgede ağrılı alan sayısını, ağrı şiddetini ve analjezik kullanımını azaltarak, boyun hareket açıklığını ve hasta konforunu artırmaktadır. Bu yastığın etkili bir non-farmakolojik müdahale olarak klinik uygulamada kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study was to evaluate the effect of the use of a U-shaped travel neck pillow on patient care outcomes in patients undergoing total thyroidectomy; the secondary aim was to evaluate patient satisfaction with the pillow. Conducted between December 2024 and May 2025, this single-center, randomized controlled experimental study included 110 patients, of whom seven were lost to follow-up, leaving 103 patients for analysis (intervention: 51, control: 52). The intervention group received a U-shaped travel neck pillow immediately after surgery, while the control group received routine care. Pain, comfort, and neck range of motion were assessed before and after surgery using VAS Comfort and VAS Pain scales, the number of painful areas in the posterior cervical region (first part of the McGill Pain Questionnaire), and cervical range of motion measured with a universal goniometer. The intervention group had lower posterior cervical pain presence and number of painful areas, reduced analgesic use, and higher cervical range of motion and patient comfort compared to the control group (p<0.05). Multiple linear regression analysis showed that the use of the U-shaped travel neck pillow had a significant independent effect on patient comfort (β=-0.464, p<0.001). No significant difference was observed in incision pain (p>0.05), and all intervention patients reported satisfaction with the pillow. In conclusion, the application of a U-shaped travel neck pillow within the first 24 hours following total thyroidectomy effectively reduces the number of painful areas in the posterior cervical region, alleviates pain intensity and analgesic consumption, and enhances neck mobility and patient comfort. The findings suggest that this pillow may serve as an effective non-pharmacological intervention in clinical settings.