Mobilya sektöründe tersine lojistik algısı, mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri: Türkiye örneği
Perception of reverse logistics in the furniture sector, current situation, challenges, and solution proposals: The case of Turkey
- Tez No: 973514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DELİCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Mobilya lojistiği, Tersine Lojistik, Stata, ANOVA, Bonferroni Testi, Furniture logistics, Reverse Logistics, Stata, ANOVA, Bonferroni Test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle rekabet koşulları yalnızca ekonomik kârlılık açısından değil, çevresel ve sosyal sorumluluklar bağlamında da değerlendirilmektedir. Bu çerçevede sürdürülebilirlik, ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları bütünleştirerek mobilya sektörüne stratejik bir rekabet avantajı kazandıran temel bir unsur hâline gelmiştir. Doğal kaynakların tükenme tehdidi ve iklim değişikliği gibi küresel riskler, sektördeki lojistik faaliyetlerin sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yeniden şekillendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu tezde, Türkiye mobilya sektöründe tersine lojistik algısı, mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir. Türkiye genelinde faaliyet gösteren mobilya üreticilerinden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 335 firmaya uygulanan anketlerden 332'si değerlendirmeye alınmıştır. Literatüre dayalı olarak hazırlanan anket, Likert tipi, çoktan seçmeli ve evet/hayır sorularını içermektedir. Veriler Stata yazılımı ile analiz edilmiş; firmaların tersine lojistik algılarındaki farklılıklar tek yönlü ANOVA ve Bonferroni çoklu karşılaştırma testleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, firmaların tersine lojistik konusunda yüksek farkındalığa sahip olduklarını; ancak uygulamada uzman personel yetersizliği, geri dönen ürün miktarındaki belirsizlik, rota planlama sorunları ve devlet teşviklerinin eksikliği gibi engellerle karşılaştıklarını göstermiştir. Kurumsal yapılanmaların yetersizliği de sürecin etkin yönetimini sınırlandırmaktadır. Sonuç olarak, sektörde tersine lojistiğin etkinliğini artırmak için kamu desteklerinin güçlendirilmesi, sektöre özel eğitim programlarının geliştirilmesi, dijital çözümlerin entegrasyonu ve üniversite-sanayi iş birliklerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir. Bu çalışma, Türkiye mobilya sektöründe tersine lojistiğin daha etkin uygulanmasına ve sürdürülebilir rekabet avantajının oluşturulmasına katkı sağlayacak bir yol haritası niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's globalized world, competition conditions are evaluated not only in terms of economic profitability but also within the framework of environmental and social responsibilities. In this context, sustainability has become a key element that integrates economic, environmental, and social dimensions, providing the furniture sector with a strategic competitive advantage. Global risks such as the depletion of natural resources and climate change make it necessary to reshape logistics activities in the sector in line with sustainability principles. This thesis examines the perception of reverse logistics, its current state, problems, and proposed solutions in the Turkish furniture sector. Out of 335 companies selected through convenience sampling from furniture manufacturers operating across Türkiye, 332 valid responses were evaluated. The questionnaire, prepared based on the literature, included Likert-type, multiple-choice, and yes/no questions. The data were analyzed using Stata software, and one-way ANOVA and Bonferroni multiple comparison tests were applied to evaluate differences in firms' perceptions of reverse logistics. The findings indicate that companies have a high level of awareness regarding reverse logistics; however, they face challenges such as a shortage of qualified personnel, uncertainties in the volume of returned products, route planning problems, and insufficient government incentives. Inadequate institutional structures also limit the effective management of the process. In conclusion, to enhance the effectiveness of reverse logistics in the sector, it is recommended to strengthen public support, develop sector-specific training programs, integrate digital solutions, and expand university–industry collaborations. This study provides a roadmap that can contribute to the more effective implementation of reverse logistics and the creation of sustainable competitive advantage in the Turkish furniture industry.