Pompalarda enerji verimliliği: Kamu ve özel sektör performansının karşılaştırmalı analizi
Energy efficiency in pumps: A comparative analysis of public and private sector performance
- Tez No: 974760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, Hidrolik enerji, Hidrolik pompa, Radyal pompalar, Soğutma suyu pompası, Su pompası, Energy efficiency, Hydraulic energy, Hydraulic pump, Radial pumps, Cooling water pump, Water pump
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki kamu ve özel sektörlerdeki su pompalama sistemlerinde enerji verimliliğini analiz etmek ve karşılaştırmaktır. Araştırma, son dört yıl içinde 279 pompa üzerinde yapılan saha ölçümlerinden elde edilen verilere dayanarak, debi, güç tüketimi, basma yüksekliği ve pompa tipi gibi faktörlerin verimlilik üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmanın özgün katkısı, kamu ve özel sektör arasındaki pompa verimliliği farklılıklarını sistematik olarak analiz etmesi ve bu farkları etkileyen teknik ve operasyonel faktörleri belirlemesidir. Araştırmanın bulguları, pompa tipinin ve debinin verimlilik üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu, yatay pompaların dalgıç pompalara kıyasla daha yüksek verimlilik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, kamu sektörü pompalarının özel sektöre göre daha yüksek verimlilikle çalıştığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, pompalama sistemlerinde enerji verimliliğini artırmaya yönelik sektöre özgü stratejilerin geliştirilmesine temel oluşturmaktadır. Çalışma, pompa seçimi ve işletiminde verimlilik odaklı yaklaşımların benimsenmesinin önemli enerji tasarrufu potansiyeli sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze and compare energy efficiency in water pumping systems across public and private sectors in Turkey. Based on data obtained from field measurements conducted on 279 pumps over the past four years, the research examines the impact of factors such as flow rate, power consumption, head, and pump type on efficiency. The unique contribution of the study lies in its systematic analysis of pump efficiency differences between the public and private sectors, identifying the technical and operational factors influencing these variations. The findings reveal that pump type and flow rate significantly affect efficiency, with horizontal pumps demonstrating higher efficiency compared to submersible pumps. Moreover, it was found that public sector pumps operate with higher efficiency than those in the private sector. These results provide a foundation for developing sector-specific strategies aimed at improving energy efficiency in pumping systems. The study highlights that adopting efficiency-focused approaches in pump selection and operation offers significant energy-saving potential.