Elit okçularda dikkat ve konsantrasyon düzeylerinin akademik başarı üzerine etkisi
The effect of attention and concentration levels on academic achievement in elite archers
  1. Tez No: 974795
  2. Yazar: İLYAS MERT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM BACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, elit sporcular arasında dikkat ve konsantrasyon becerilerinin akademik başarıyla ilişkisini araştırarak, sporcuların zihinsel becerilerinin akademik performansları üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya koymaktır. Çalışma, 14-18 yaş arasındaki 77 elit okçudan oluşan örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, dikkat ve konsantrasyon düzeylerinin ölçülmesinde PEBL Test bataryası kullanılmıştır. Dikkat ve konsantrasyon düzeyleri ile akademik başarı arasındaki ilişkiler, katılımcıların cinsiyet, sınıf düzeyi ve genel akademik başarı gibi demografik değişkenlerine göre incelenmiştir. Veri analizleri için SPSS 26.0 istatistik programı kullanılmıştır. İlk olarak, verilerin normalliği Skewness ve Kurtosis (±1,5) değerleri incelenerek değerlendirilmiş ve bu değerlendirmeler sonucunda normal dağılımdan sapmalar tespit edilmiştir. Bu nedenle Non-parametrik testler tercih edilmiştir. Araştırmada, cinsiyet değişkeni Mann-Whitney U testi kullanılarak ölçülmüştür. Cinsiyet değişkeninde konsantrasyon alt boyutlarında anlamlı farklılık (p<0,05) tespit edilirken diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık tespit edilmemiştir(p>0,05). Erkek okçuların kadın okçulara kıyasla dikkat ve konsantrasyon düzeyleri daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, sınıf değişkeni için Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Sınıf değişkeninde Dikkat süre alt boyutunda anlamlı farklılık (p<0,05) tespit edilirken diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Ayrıca, 12. sınıf öğrencilerinin dikkat ve konsantrasyon düzeylerinin, diğer sınıf seviyelerindekilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, yaş ve eğitim düzeyinin dikkat ve konsantrasyon becerileri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra, dikkat ve konsantrasyon düzeylerine ilişkin alt boyutlar arasındaki ilişkiler ve genel ortalama, sözel ve sayısal ortalama gibi değişkenler arasında ilişkileri Spearman's rho Korelasyon Analizi ile incelenmiştir. Dikkat ve konsantrasyon düzeyleri arasındaki ilişki ise genellikle pozitif ve düşük seviyede ilişki varken(r<,300) diğer alt boyutlarda anlamlı bir farklılık gösterirken (p<0,05) diğer alt boyutlar arasında ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Dikkat ve konsantrasyon düzeylerinin akademik başarıyla arasındaki ilişkilerin genellikle pozitif ve zayıf olduğu(r<,300) ve diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık (p<0,05) tespit edilirken diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Özellikle, sözel ve sayısal ortalamaları ile dikkat ve konsantrasyon düzeyleri arasında düşük düzeyde-pozitif ilişkiler (r<,300) gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, genel akademik başarı ile dikkat ve konsantrasyon arasındaki ilişkide de genellikle anlamlı farklılık tespit edilmemiştir(p>0,05). Araştırma, elit sporcuların dikkat ve konsantrasyon düzeylerinin akademik başarı üzerinde doğrudan büyük bir etki yaratmadığını ancak bazı alt boyutlarda anlamlı ilişkilerin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the relationship between attention and concentration skills and academic achievement among elite athletes, thereby revealing the potential effects of athletes' mental skills on their academic performance. The study was conducted on a sample group of 77 elite archers aged 14-18. The PEBL Test battery was used to measure attention and concentration levels. The relationships between attention and concentration levels and academic achievement were examined according to demographic variables such as gender, grade level, and overall academic achievement of the participants. The SPSS 26.0 statistical program was used for data analysis. First, the normality of the data was evaluated by examining the Skewness and Kurtosis (±1.5) values, and as a result of these evaluations, deviations from normal distribution were detected. Therefore, non-parametric tests were preferred. In the study, the gender variable was measured using the Mann-Whitney U test. A significant difference (p<0.05) was detected in the concentration sub-dimensions of the gender variable, while no significant difference was detected in the other sub-dimensions (p>0.05). It was found that male archers had higher levels of attention and concentration than female archers. The Kruskal Wallis H test was used for the class variable in the study. A significant difference (p<0.05) was found in the attention span sub-dimension of the class variable, while no significant differences were found in the other sub-dimensions (p>0.05). In addition, it was found that 12th grade students had higher levels of attention and concentration than students in other grade levels. These findings indicate that age and educational level have a significant effect on attention and concentration skills. Furthermore, the relationships between the sub-dimensions related to attention and concentration levels and variables such as the overall average, verbal average, and numerical average were examined using Spearman's rho correlation analysis. The relationship between attention and concentration levels was generally positive and low (r<.300), while other subdimensions showed significant differences (p<0.05), but no significant differences were found between other subdimensions (p>0.05). The relationship between attention and concentration levels and academic achievement was generally positive and weak (r<.300), with significant differences detected in other subdimensions (p<.05), while no significant differences were detected in other subdimensions (p>0.05). In particular, low-positive relationships (r<0.300) were observed between verbal and numerical averages and attention and concentration levels. However, no significant differences were generally found in the relationship between overall academic achievement and attention and concentration (p>0.05). The study shows that elite athletes' attention and concentration levels do not have a direct major impact on academic achievement, but there are significant relationships in some sub-dimensions.