Bulaşık deterjanı reklamlarında toplumsal cinsiyetin dönüşümü Finish-Fairy-Pril örnekleri
Transformation of gender in diswashing detergent advertisements: Finish-Fairy-Pril examples
- Tez No: 974870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SOYSAL EŞİTTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet rolleri, Erkeklik, Reklamcılık, Toplumsal cinsiyet, Gender roles, Masculinity, Advertising, Gender
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma, bulaşık deterjanı reklamlarında cinsiyet rollerinin zamanla nasıl değişim geçirdiğini incelemektedir. Reklamlar, toplum içerisinde yer edinmiş kuralları pekiştirme ve dönüştürme etkisine sahip iletişim araçlarıdır. Bu bağlamda, Türkiye'de en fazla bilinen Finish, Fairy ve Pril markalarına ait televizyon reklamları örneklem olarak seçilmiştir. İncelenen reklamlardan elde edilen araştırma bulguları geleneksel toplumsal cinsiyet rollerinde görece eşitlikçi bir ev içi rol dağılımına gidildiğine işaret etmekle beraber bu değişimin genellikle yüzeysel bir değişime karşılık geldiği çoğu zaman cinsiyetçi iş bölümünün reklamlarda varlığını sürdürdüğü görülmektedir. Araştırmada incelenen reklamlarda erkeklerin ev içi sorumluluğa dâhil olmasının geleneksel toplumsal cinsiyet rollerindeki değişime işaret ettiği ancak bu değişimin genellikle yüzeysel bir değişim olarak reklamlara yansıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study examines how gender roles have changed over time in dishwashing detergent advertisements. Advertisements are communication tools that have the effect of reinforcing and transforming rules that have taken root in society. In this context, television advertisements belonging to the most well-known brands in Turkey, Finish, Fairy and Pril, were selected as samples. The research findings obtained from the advertisements examined indicate that there is a relatively egalitarian distribution of domestic roles in traditional gender roles, however, this change generally corresponds to a superficial change and most of the time, the sexist division of labor continues to exist in the advertisements. In the advertisements examined in the research, it was determined that the involvement of men in domestic responsibilities indicates a change in traditional gender roles, but this change is generally reflected in the advertisements as a superficial change.