Tâhir B. Hüseyin'in Abbâsî tarihindeki yeri ve önemi
Tahir Ibn Huseyin's place and importance in Abbasid history
- Tez No: 975055
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Abbâsîler, Emîn, Me'mun, Tâhir b. Hüseyin, Horasan, Irak, Abbasids, Amin, Ma'mun, Tahir ibn Husayn, Khurasan, Iraq
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Abbâsî halifesi Hârûnürreşîd'in ölümü; Emîn'in halife, Me'mûn'un ise veliaht olması ile sonuçlanmıştır. Emîn'in halifeliğinin hemen ilk döneminde iki kardeş arasında yaşanan siyasi gerilim, kısa zamanda iç savaşa dönüşmüştür. İç savaş döneminde Horasan bölgesinde bulunan Me'mûn'a en büyük destek Tâhir b. Hüseyin tarafından verilmiştir. Me'mûn'un başkomutanı olan Tâhir, Irak güçlerini birkaç kez mağlup ederek Me'mûn'a hilafetin ve iktidarın yolunu açmıştır. Bağdat kuşatması neticesinde Halife Emîn'in Tâhir b. Hüseyin'in askerleri tarafından öldürülmesi, Emîn'in kesik başı ve halifelik alametlerinin Merv şehrinde bulunan Me'mûn'a gönderilmesi ile birlikte yeni bir dönem başlamıştır. Me'mûn iç savaş dönemi sonrası Horasan bölgesinde kalmış ve bu süre içerisinde Fazl b. Sehl'in telkinleriyle Tâhir b. Hüseyin pasifize edilmeye çalışılmıştır. Fazl b. Sehl hakkında halifenin zihninde oluşan kuşku ve yaşanan olaylar; Me'mûn ve taraftarlarının Horasan'dan ayrılıp Irak bölgesine gitmesine yol açmıştır. Başkentin tekrardan Bağdat'a taşınmasından bir müddet sonra Tâhir b. Hüseyin kendisinin Horasan bölgesine vali olarak tayin edilmesini Halife Me'mûn'dan talep etmiş o da bu talebe olumlu yanıt vermiştir. Nihayetinde 205/821 yılında kendi adıyla anılan devleti kurmuştur. Bir müddet bölgede idarecilik yaptıktan sonra 207/822 yılında vefat etmiştir. Bu çalışma Abbâsî tarihinde önemli bir yere sahip olan ve gerek iç savaş gerekse iç savaş dönemi sonrası önemli roller üstlenmiş olan Tâhir b. Hüseyin'in hayatını ve faaliyetlerini ele almaktadır. Böylelikle onun Abbâsî Tarihi'ndeki yeri ve önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The death of the Abbasid caliph Harun al-Rashid resulted in Amin becoming caliph and Ma'mun becoming heir apparent. The political tension between the two brothers during the initial period of Amin's caliphate quickly escalated into a civil war. During the civil war, Ma'mun, who was in the Khorasan region, received the greatest support from Tahir ibn Hussein. As Ma'mun's commander-in-chief, Tahir defeated the Iraqi forces several times, paving the way for Ma'mun's caliphate and power. A new era began with the assassination of Caliph Amin by Tahir ibn Hussein's soldiers as a result of the siege of Baghdad, and the sending of Amin's severed head and the insignia of the caliphate to Ma'mun in the city of Merv. Ma'mun remained in the Khorasan region after the civil war and during this time, he was accompanied by Fazl ibn With the suggestions of Sahl, an attempt was made to pacify Tahir b. Husayn. The suspicions that arose in the Caliph's mind about Fazl ibn Sahl and the events that followed led Al-Ma'mun and his supporters to leave Khorasan for Iraq. Shortly after the capital was moved back to Baghdad, Tahir ibn Husayn requested that Al-Ma'mun be appointed governor of Khorasan, and he responded positively. Ultimately, he established the state named after him in 205/821. After serving as a governor in the region for a time, he died in 207/822. This study examines the life and activities of Tahir ibn Husayn, who held a significant place in Abbasid history and played significant roles both during and after the civil war. This study attempts to reveal his place and significance in Abbasid history.