The Effect of aggregate packing on strength of concrete
Agrega paketlemenin beton dayanımına etkisi
- Tez No: 97514
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agrega kompasitesi, işlenebilirlik, su/çimento oranı, gradasyon, tane etkileşimi. VI, Aggregate packing density, workability, water-to-cement ratio, gradation, particle interference. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
öz AGREGA KOMPASİTESİNİN BETON DAYANIMINA ETKİSİ BARIN, Tarkan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY Aralık 2000, 80 Sayfa Gelişen teknolojiyle yapım işlerinin artan hızı ile iyi kaliteli betonun yüksek maliyeti, daha kolay işlenebilir ve yeterli dayanıma sahip betona olan ihtiyacı artırmıştır. Sabit su-çimento oranları altında daha sonra çimento hamuru ile doldurulacak farklı boşluk oranları elde etmek için ince va kaba agregaların hacimsel oranlarının değiştirilmesinden doğacak etkilerin incelenmesi, normal dayanımlı betonlarda yeni karışım oranları kavramları ve daha yüksek işlenebilirlik ile daha az ekonomik maliyet sağlayacaktır. Agrega gradasyonlarının fonksiyonel limitleri pratikte henüz tam olarak belirlenememiştir. Hertürlü oranların yaygın kullanımı için, günümüzdekistandart şartname toleransları çok geniştir ve bu sebeple işlenebilirlik, ekonomi ve/veya kaliteden fedakarlık edilmesine açıktır. Agrega kompasitesinin betonun çeşitli özelliklerine etkilerinin belirlenmesinin amaçlandığı çalışmada ince, orta ve iri agregalar dokuz farklı karışım olarak kullanılmıştır. Karışımların boşluk miktarları hesaplanmış ve beton hazırlanmasında sabit su-çimento oranındaki çimento hamurları boşluk hacmi kadar kullanılmıştır. Her karışım taze ve sertleşmiş bazı beton özellikleri bakımından değerlendirilmiş ve agrega kompasitesiyle ilgili bazı pratik parametreler beton dayanımının tahmini veya optimizasyonu için önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF AGGREGATE PACKING ON STRENGTH OF CONCRETE BARIN, Tarkan M.S., Department of Civil Engineering, Supervisor: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY December 2000, 80 Pages The increasing speed of construction and the high cost of good quality concrete calls for concretes with more workability and satisfactory strength. The investigation of the effects of changing the proportions of fine and coarse aggregate to obtain different void ratios, which shall be then filled with cement paste under constant water-to-cement ratios with satisfactory reliability, may allow new mix design concepts of normal strength concretes with more workability and less economic cost. Practical limits for useful gradings have not been defined, yet. For practice of using common arbitrary proportions, present tolerances of standard specifications are too broad, which may result in sacrificing workability, economy and/or quality.It was aimed to investigate the effects of aggregate packing on various properties of concrete. Nine different ternary mixtrures of fine, medium and coarse aggregates were used. The voids between the aggregate particles were calculated and cement pastes of constant water-to-cement ratio were used in the same volume of voids content in each mixture to prepare concrete. Each mixture was evaluated for various fresh and hardened concrete properties and several practical parameters related with aggregate packing were proposed to estimate or optimize concrete strength.