Sleeve gastrektomi sonrası hastaların ağrı, psikolojik sağlamlık düzeyleri ve bakım memnuniyetinin incelenmesi
Examination of pain, psychological health levels and care satisfaction of patients after sleeve gastrectomy
- Tez No: 975439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Bakım memnuniyeti, Psikolojik sağlamlık, Sleeve gastrektomi, Pain, Psychological resilience, Satisfaction for care, Sleeve gastrectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Obezite her yaşta ortaya çıkabilen bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından (DSÖ) 1997 yılında obezite küresel bir salgın olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 25 kg/m2 veya daha fazla olanlar aşırı kilolu, VKİ'si 30 kg/m2 veya daha fazla olan bireyler obez olarak kabul edilir. Obezitenin iyileştirilmesinde invaziv olmayan yöntemler yetersiz kaldığında obezite cerrahisi uygulanabilir. Amaç: Bu çalışmada sleeve gastrektomi (SG) sonrası hastaların ağrı, bakım memnuniyeti ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışmanın tipi tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcıdır. İstanbul'da yer alan bir hastanede veriler toplandı. Dahil edilme kriterlerini karşılayan SG'li hastalar örneklemi oluşturdu. Veri toplamada hasta bilgi formu, Newcastle Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği, Sayısal Ağrı Ölçeği (SAÖ) ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) kullanıldı. Veri analizinde tanımlayıcı testler, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada hastaların %43,2'si kadın, %56,8'i erkekti, %70,5'i evli, %29,5'i bekardı, %78,4'ü orta gelirli, %21,6'sı yüksek gelirliydi. Hastaların %69,3'ü herhangi bir işte çalışmıyor, %30,7'si çalışıyordu. Hastaların %51,1'inin kronik bir hastalığı vardı, %47,7'si düzenli ilaç kullanıyordu, %39,8'inin geçmiş ameliyat deneyimi vardı, %60,2'sinin geçmiş ameliyat deneyimi yoktu. Hastaların SAÖ, NHBMÖ ve KPSÖ'den aldığı puanların ortalamaları sırasıyla 3,27±0,95, 76,28±13,51 ve 24,80±3,90'dı. Hastaların ağrı düzeyi ile bakım memnuniyeti ve psikolojik sağlamlık düzeyi arasında negatif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı (p=0,000 ve p=0,001). Hastaların psikolojik sağlamlık düzeyi ve bakım memnuniyeti arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı (p=0,000). Sonuç: Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre sleeve gastrektomi sonrası hastalar orta derecenin altında ağrı duyusuna sahipti, bakım memnuniyeti ise ortanın çok üstündeydi, psikolojik sağlamlık düzeyleri ise orta seviyenin üstündeydi. SG'li hastalarda ağrı, bakım memnuniyeti ve psikolojik sağlamlık düzeyleri birbiri ile anlamlı ilişki vardı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obesity is a problem that can occur at any age. In 1997, obesity was declared a global epidemic by the World Health Organization (WHO). In this context, individuals with a Body Mass Index (BMI) of 25 kg/m2 or more are considered overweight, and individuals with a BMI of 30 kg/m2 or more are considered obese. When non-invasive methods are ineffective in treating obesity, bariatric surgery can be applied. Objective: This study aimed to examine the pain, care satisfaction and psychological resilience levels of patients after Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (SG). Method: The type of this study is descriptive, cross-sectional and corellational. Data collection was conducted in one hospitals in Istanbul. Data were collected with the participation of SG patients who met the inclusion criteria. The patient information form Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale, Numerical Pain Scale (Visual Analog Scale-VAS) and Brief Psychological Resilience Scale were used in data collection. Descriptive tests, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests were used in data analysis. Results: In this study, 43.2% of the patients were female, 56.8% were male, 70.5% were married, 29.5% were single. 78.4% were middle-income, 21.6% were high-income. 69.3% of the patients were unemployed, 30.7% were employed. 51.1% of the patients had a chronic disease, 47.7% were taking regular medication, 39.8% had previous surgery experience, and 60.2% had no previous surgery experience. The mean scores of the patients from VAS, NHBMÖ and KPSS were 3.27±0.95, 76.28±13.51 and 24.80±3.90, respectively. There was a negative, moderate and statistically significant correlation between the patients' pain level and their care satisfaction and psychological resilience level (p=0.000 and p=0.001). There was a positive, moderate and statistically significant correlation between the patients' psychological resilience level and their care satisfaction (p=0.000). Conclusion: According to the results obtained in this study, patients had below-moderate pain after sleeve gastrectomy, care satisfaction was well above moderate, and psychological resilience levels were above moderate. In patients with sleeve gastrectomy, pain, care satisfaction and psychological resilience levels were blunted with each other.