Bağlanma stilleri ile karar verme tarzlarının romantik ilişki doyumunu yordayıcı rolü
The predictive role of attachment styles and decision-making styles in romantic relationship satisfaction
- Tez No: 975593
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT HAMİL NAZİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Güvenli bağlanma, Korkulu bağlanma, Saplantılı bağlanma, Üniversite öğrencileri, Attachment security, Fearful attachment, Preoccupied attachment, University students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin romantik ilişki doyumunu etkileyen başlıca psikolojik faktörlerden bağlanma stilleri ve karar verme tarzlarının yordayıcı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Sosyal ilişkilerin bireylerin psikolojik iyi oluşu üzerindeki etkisi bilinse de romantik ilişkiler bu çerçevede ayrı bir önem taşımaktadır. Bu araştırmada güvenli, kaygılı ve kaçıngan bağlanma stilleri ile rasyonel, sezgisel, kaçınmacı ve panikleyici karar verme tarzlarının ilişki doyumuna olan etkileri birlikte ele alınmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüş; veriler Kişisel Bilgi Formu, İlişki Doyumu Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Melbourne Karar Verme Stilleri Ölçeği-II kullanılarak 485 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Analizlerde Pearson Korelasyon, Standart ve Hiyerarşik Çoklu Regresyon teknikleri uygulanmış; normallik, doğrusallık ve çoklu doğrusal bağlantı gibi varsayımlar test edilmiştir. Bulgular, bağlanma ve karar verme stillerinin birlikte romantik ilişki doyumundaki varyansın %53'ünü anlamlı şekilde açıkladığını göstermiştir. Güvenli bağlanma ve rasyonel karar verme doyumu pozitif, kaygılı ve kaçıngan bağlanma ile panikleyici ve kaçınan karar verme tarzları ise negatif yönde yordayıcı olarak bulunmuştur. Hiyerarşik regresyon sonucunda, bağlanma stillerinin tek başına %28.6 oranında varyans açıkladığı, karar verme tarzlarının eklenmesiyle bu oranın %53'e ulaştığı görülmüştür. Sonuçlar, bağlanma biçimleri ve karar stratejilerinin romantik ilişki doyumunu anlamlı biçimde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the predictive roles of attachment styles and decision-making styles on university students' romantic relationship satisfaction. While social relationships are known to impact psychological well-being, romantic relationships hold particular importance. This study investigates how secure, anxious, and avoidant attachment styles, along with rational, intuitive, avoidant, and panicked decision-making styles, jointly affect relationship satisfaction. Using a relational survey model, data were collected from 485 university students through the Personal Information Form, Relationship Satisfaction Scale, Three-Dimensional Attachment Styles Scale, and Melbourne Decision-Making Styles Scale-II. Analyses included Pearson Correlation, Standard Multiple Regression, and Hierarchical Multiple Regression, with assumptions such as normality, linearity, and multicollinearity tested. The findings indicated that attachment and decision-making styles together significantly explained 53% of the variance in relationship satisfaction. Secure attachment and rational decision-making were positive predictors, while anxious/avoidant attachment and panicked/avoidant decision-making were negative predictors. Hierarchical regression showed that attachment styles alone explained 28.6% of the variance, increasing to 53% with decision-making styles included. These results highlight the significant influence of attachment and decision-making patterns on romantic relationship satisfaction.