Burdur ili orta ölçekli süt sığırı işletmelerinde hayvan refahının değerlendirilmesi
Assessment of animal welfare in medium-sized dairy cattle farms in the province of Burdur
- Tez No: 975788
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barınaklar, Refah, Housing, Welfare
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Burdur ili orta ölçekli süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan refahı düzeyini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 91 işletme örneklem olarak seçilmiş ve anket yöntemi ile barınak yapısı, beslenme, sağlık uygulamaları, hijyen, davranışsal göstergeler ve refah uygulamaları gibi değişkenler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre işletmelerin büyük çoğunluğunda serbest barınak sistemi (%76.92) kullanıldığı, barınakların tamamının karkas sisteminde ve çelik taşıyıcı ile inşa edildiği belirlenmiştir. İşletmelerin büyük çoğunluğunda doğum bölmesi (%94.87) ve hasta hayvan bölmesi (%97.37) bulunmamaktadır. Ayrıca padok kullanım oranı düşüktür (%12.82). Hayvanlara yönelik refah uygulamalarında; düzenli yemleme, su temini ve sağlık kaydı tutulması yaygın olarak yapılmakla birlikte, parazit kontrolü, tırnak bakımı ve davranışsal izleme sistemlerinin kullanım oranı düşüktür. Buzağı refahı açısından kolostrum uygulamaları büyük ölçüde doğru zamanda yapılmakta, ancak buzağılara özel bakım programı yetersiz kalmaktadır. Tüm bu bulgular, refah düzeyinin belirli açılardan yeterli olmakla birlikte yapısal eksikliklerin ve yönetimsel uygulamaların refahı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak, Burdur ili orta ölçekli süt sığırı işletmelerinde hayvan refahını artırmaya yönelik yapısal iyileştirme, eğitim ve farkındalık çalışmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to assess the level of animal welfare in medium-sized dairy cattle farms in Burdur province. A total of 91 farms were selected as samples, and variables such as shelter structure, nutrition, health practices, hygiene, behavioural indicators, and welfare practices were evaluated using a survey method. According to the findings, the majority of farms (72.92%) use a free-stall housing system, and all barns are constructed using a truss system and steel beams. The majority of farms do not have a calving pen (94.87%) and a sick animal pen (97.37%). Additionally, the use of paddocks is low (12.82%). In terms of animal welfare practices, regular feeding, water supply, and health record keeping are commonly practised,but the use of parasite control, hoof care, and behavioural monitoring systems is low. In terms of calf welfare, colostrum applications are largely carried out at the right time, but the special care program for calves is inadequate. All these findings indicate that while the welfare level is sufficient in certain aspects, structural deficiencies and management practices negatively affect welfare. As a result, structural improvements, training, and awareness-raising initiatives aimed at enhancing animal welfare are recommended for medium-sized dairy cattle farms in Burdur province.