Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde 2010-2025 yılları arasında acil diyaliz endikasyonları, uygulaması, klinik bulguları ve sonuçları
Emergency dialysis indications, application, clinical findings, and outcomes at Cerrahpaşa Medical School between 2010 and 2025
- Tez No: 976158
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RIZA ALTIPARMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Acil HD, akut böbrek hasarı, kronik böbrek yetmezliği, renal sağkalım, mortalite, Emergency hemodialysis, acute kidney injury, chronic kidney disease, renal survival, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı'nda 1 Ocak 2010 – 1 Mart 2025 tarihleri arasında acil hemodiyaliz (HD) uygulanan erişkin hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri ile renal ve hasta sağkalımlarının değerlendirilmesi ve mortaliteye etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada acil HD uygulanan 1731 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalara ait veriler hasta dosyaları, elektronik kayıt sistemleri ve telefon görüşmeleri ile elde edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60,85 ± 15,64 yıl olup, %60'ı erkekti. Hastaların %60'ında zeminde kronik böbrek yetmezliği (KBY), %64'ünde ise en az bir ko-morbid hastalık mevcuttu. En sık acil HD'nin üremik semptomlar, hipervolemi ve akciğer ödemi nedenleriyle uygulandığı görüldü. Yatış sırasında mortalite oranı %28 olarak saptandı ve en yüksek ölüm oranı ABH grubunda gözlendi (%35). Sonuç: Acil HD uygulanan hastaların yatış sırasında mortalite oranı %28, 15 yıllık izlem süresinde ise %82 olarak bulundu. 5 yıllık sağkalımları %38, 10 yıllık sağkalımları %26 olarak saptanan bu hastalarda ileri yaş, komorbid hastalıklar, zeminde KBY varlığı ve hiperkalsemi, hipervolemi, metabolik asidoz gibi acil HD başlama endikasyonları kısa ve uzun dönem sağkalımı belirleyen en güçlü değişkenler olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: This study aimed to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics, as well as renal and overall survival outcomes, and to identify mortality-related factors among adult patients who underwent emergency HD at the Nephrology Department of IUC Cerrahpaşa Medical Faculty between January 1, 2010, and March 1, 2025. Materials and Methods: This retrospective study included 1731 adult patients treated with emergency HD. Data were collected from patient files, electronic health records and telephone interviews Results: The mean age of the patients was 60,85 ± 15,64 years, and 60% were male. Chronic kidney disease (CKD) was present in 60% of cases, and at least one comorbid condition was identified in 64%. The most common indications for emergency HD were uremic symptoms, hypervolemia, and pulmonary edema. Acute kidney injury (AKI) accounted for 51% of cases, CKD for 26%, and AKI superimposed on CKD for 23%. In-hospital mortality was 28%, with the highest rate observed in the AKI group (35%). Conclusion: Among patients who underwent emergency HD, the in-hospital mortality rate was found to be 28%, while the 15-year mortality rate reached 82%. The 5-year and 10-year survival rates were determined as 38% and 31%, respectively. Advanced age, the presence of comorbidities, underlying CKD, and emergency HD indications such as hypercalcemia, hypervolemia, and metabolic acidosis were identified as the most significant predictors of both short- and long-term survival.