Ansur II antropometrik verilerinin yaşa ve cinsiyete bağlı olarak regresyon analizi ile incelenmesi
Examination of ansur II anthropometric data by age and gender using regression analysis
- Tez No: 977231
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHLİKA KOCABAŞ AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, Varyans Analizi, Veri Analizi, Anthropometry, Correlation Analysis, Regression Analysis, Variance Analysis, Data Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Antropometri, insan vücudu üzerinde belirli bölgelerin ölçümlerini saptamak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu ölçümlerin değerlendirilmesi, yorumlanması ve incelenmesini gerçekleştiren bilim dalı olarak da bilinir. Genellikle dünya genelinde üretilen standart ölçütlere göre malzeme ve materyallerin tasarımında kilit bir kriter olarak önem taşır. Özellikle endüstriyel alanlarda, bireysel farklılıklar ve benzerliklere dayalı sistemlerde Antropometrik değerler sıkça kullanılmaktadır. Bu değerler, ergonomik rahatsızlıkların çoğunun nedeni olarak öne çıkar ve bu rahatsızlıkların genellikle bu ölçülerin yeterince incelenmemesi sonucunda ortaya çıktığı gözlemlenir. Çalışma alanlarında insanlara sağlanacak her türlü rahatlık, iş hastalıklarını azaltabilir, gereksiz harcamaları ve kaybedilen süreyi minimuma indirebilir. Ancak, dünya genelinde antropometrik veri toplamanın maliyetleri oldukça yüksektir ve bireyler genellikle vücut ölçülerini ölçtürmek ve paylaşmak istememektedir. Bu nedenle, genellikle kuruluşlar daha önce bu ölçüleri almış ve veri tabanında bulunan analizlere dayanarak hareket etmektedir. Dünya genelinde birçok kuruluş, Antropometrik verilerden ANSUR, ANSUR II ve CAESAR verilerini kullanmaktadır. Ancak, bu veriler askeri tabanlı Amerika ve Avrupa'dan alınmıştır ve bu tür araştırmalarda elde edilen sonuçların bölgeden bölgeye veya zamana göre değişkenlik gösterme eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Bu araştırmalar arasındaki süre farklılıkları ve belirli bir alana odaklanmış olmaları nedeniyle, bu veriler bazen firmaların istediği spesifik bilgileri sağlamada yetersiz olabilir. Bu nedenle, bu araştırmada, belirlenen ölçü değerlerine göre bu Antropometrik veri setlerinin normallik ve homojenlik dağılımları incelenmiş, elde edilen sonuçlara dayalı olarak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu değerlendirmelere göre değişkenlerde istenilen aralıklarla bir değerlendirme yapılmaya çalışıldığında sonuçların ne kadar değiştiği ve istenilen aralık değerlerinde talep edilen değerler bulunmaya çalışılmıştır. Bu incelemelerde veri analizi programları kullanılmış ve programların çıktıları dikkate alınarak sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anthropometry is a method used to determine the measurements of specific regions of the human body. It is also known as a scientific discipline that evaluates, interprets, and analyzes these measurements. It plays a crucial role, especially in the design of materials and products according to standard criteria produced globally. In industrial settings in particular, anthropometric values are frequently used in systems based on individual differences and similarities. These values are often cited as the primary cause of ergonomic discomforts, which are commonly observed to arise from insufficient analysis of these measurements. Providing comfort for individuals in their work environments can reduce occupational diseases, minimize unnecessary expenses, and decrease lost time. However, the cost of collecting anthropometric data worldwide is quite high, and individuals are often unwilling to have their body measurements taken or to share them. As a result, organizations typically rely on previously collected measurements and analyses stored in databases. Globally, many organizations use anthropometric datasets such as ANSUR, ANSUR II, and CAESAR. However, these datasets are based on military populations from the United States and Europe, and it has been observed that the results obtained from such studies tend to vary by region and over time. Due to differences in the timeframes between these studies and their focus on specific populations, these datasets may sometimes fall short of providing the specific information required by companies. Therefore, in this study, the normality and homogeneity distributions of these anthropometric datasets were examined based on selected measurement values, and evaluations were made according to the results obtained. Based on these evaluations, changes in results were analyzed when attempting to assess the variables within desired intervals, and efforts were made to identify the values that match the specified ranges. Data analysis programs were used during these analyses, and the outputs of these programs were considered in drawing conclusions.