A comprehensive multi-prompt evaluation of large language models on Turkish datasets
Büyük dil modellerinin Türkçe veri kümeleri üzerinde kapsamlı ve çok-istemli değerlendirmesi
  1. Tez No: 978207
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK TOPAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE UĞUR, PROF. AYŞE BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirme, Türkçe, Performance evaluation, Turkish
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkçe dilinde hem anlama hem de güvenilirlik görevlerinde büyük dil modellerini (LLM'ler) kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, modellerin istem sağlamlığı ve ince ayarlı LLM'lerin sohbet versiyonlarıyla kıyası üzerine analizler de içerir. Türkçe, kaynaklara sahip ancak yeterince araştırılmamış bir dildir. Bu, Türkçe dilinin doğal dil işlemedeki (NLP) son gelişmelerin gerisinde kalmasına yol açmıştır. Kapsamlı değerlendirmeler ve standartlaşmış kıyaslamalar, Türkçe LLM'lerin ilerlemesinde önemlidir, çünkü neyin işe yaradığını saptamaya yardımcı olurlar. Biz de Türkçe LLM'lerin ilerlemesine katkıda bulunmak için, 17 veri kümesi kullanarak 11 görevde 10 açık kaynaklı LLM'yi değerlendirdik. Hem orijinal Türkçe veri kümelerini hem de çevrilmiş veri kümelerini kullandık. Bazı görevlerde Türkçe veya çok dilli önceden eğitilmiş dil modellerini (PLM'ler) referans olarak kullandık. Gemma2-9b-it modelinin, değerlendirilen LLM'ler arasında hem anlama hem de güvenilirlik görevlerin-de net en iyi performansı gösteren model olduğunu bulduk. Ancak ince ayar deneylerinde net bir en iyi performans gösteren model olmadığını ve en iyi PLM'nin, deneylerin çoğunda en iyi LLM ile karşılaştırılabilir sonuçlara sahip olduğunu gördük. Modellerin başka şekilde ifade edilmiş istemlerdeki performanslarında önemli farklılıklar olduğunu bulduk; bu da sağlamlığın LLM'lerin üzerinde iyileştirme yapması gereken bir alan olduğunu gösteriyor. Ayrıca, çok dilli baz LLM'lerin Türkçe'ye uyarlanmasıyla elde edilen wiroai-turkish-llm-8b gibi modellerin, çoğunlukla baz alındıkları modellerden daha iyi performans gösterdiğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively evaluate large language models (LLMs) on both understanding and trustworthiness tasks in Turkish language. In this study, we also conducted analyses on the prompt robustness of the models and the comparison of fine-tuned LLMs with their chat versions. Turkish is a resourced language, but it is an under-researched language. This led the Turkish language to be behind on recent advances in natural language processing (NLP). Having comprehensive evaluations and standardized benchmarks are important in the progress of Turkish LLMs, as they help to identify what is working. To contribute to the progress of Turkish LLMs, we evaluated 10 open-source LLMs on 11 tasks using 17 datasets. We used both originally Turkish datasets, and translated datasets. In some tasks, we used Turkish and multilingual pre-trained language models (PLMs), including TURNA, BERTurk, and mT5, as baselines. We found that the gemma2-9b-it is the clear best performer among the chat versions of the LLMs we evaluated, in both understanding and trustworthiness tasks. However, in fine-tuning experiments, there was no clear best performer and the best PLM had comparable results with the best LLM in most of the experiments. We found that there are significant differences in the performances of the models on paraphrased prompts, suggesting that robustness is an area that the LLMs need improvement on. We also observed that models like Trendyol-8B-chat-v2.0 and wiroai-turkish-llm-8b, which are adapted to Turkish by instruction tuning multilingual LLMs with Turkish instructions, usually outperform the models they are based on.