Yerel yönetimlere ait rekreasyon işletmelerinin hizmet memnuniyetinin belirlenmesi: Üsküdar Belediyesi örneği
Determination of service satisfaction of recreation enterprises of local governments: The example of Üsküdar municipality
- Tez No: 978350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyeleri, Şehir turizmi, Metropolitan municipality, City tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Üsküdar Belediyesi tarafından sunulan rekreasyon hizmetlerinin kullanıcı memnuniyetini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, betimleyici nitel araştırma yöntemi kullanılmış; katılımcıların memnuniyet düzeyleri, memnuniyeti etkileyen faktörler ve geliştirilmesi gereken alanlar derinlemesine incelenmiştir. Veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, rekreasyon hizmetlerine ilişkin genel memnuniyetin yüksek olduğunu, ancak hizmetlerin altyapı eksiklikleri, tanıtım yetersizlikleri ve hizmet çeşitliliği konularında geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Katılımcılar, hizmetlerden genellikle sosyal medya ve afişler aracılığıyla haberdar olduklarını belirtmiş, ancak tanıtım faaliyetlerinin daha sürekli ve etkili hale getirilmesi talebinde bulunmuşlardır. Ayrıca, spor alanlarının artırılması, etkinlik çeşitliliğinin geliştirilmesi ve ulaşım hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi öneriler öne çıkmıştır. Çalışma, yerel yönetimlerin rekreasyon hizmetlerini kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir biçimde geliştirebilmesi için yol gösterici nitelikte olup, hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik stratejiler için önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted to determine user satisfaction with the recreational services offered by the Üsküdar Municipality. In the study, a descriptive qualitative research method was used; participants' satisfaction levels, factors affecting satisfaction, and areas for improvement were examined in depth. Semi-structured interviews were conducted during the data collection process, and the data obtained were evaluated using thematic analysis. The findings indicate that overall satisfaction with recreational services is high, but that improvements are needed in terms of infrastructure deficiencies, insufficient promotion, and service diversity. Participants stated that they generally learned about the services through social media and posters, but requested that promotional activities be made more consistent and effective. Additionally, suggestions such as increasing sports areas, developing event diversity, and improving transportation services were highlighted. The study serves as a guiding framework for local governments to develop recreation services in a user-focused and sustainable manner, providing important data for strategies aimed at improving service quality.