Romatoid artritli hastaların influenza ve pnömokok aşılanma oranlarının ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of influenza and pneumococcal vaccination rates and the influencing factors in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 978603
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. BANU ÇİÇEK YALÇIN DULUNDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, İnfluenza, Pnömokok, Romatoid artrit, Artrit-romatoid, Bronkopnömoni, Pnömokok aşıları, Streptococcus pneumoniae, İnfluenza aşısı, Vaccine, Influenza, Pneumococcus, Rheumatoid arthritis, Arthritis-rheumatoid, Bronchopneumonia, Pneumococcal vaccines, Streptococcus pneumoniae, Influenza vaccine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Romatoid artrit (RA), kronik inflamatuar bir hastalık olup hem hastalığın kendisi hem de uygulanan tedaviler enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bu nedenle RA'lı hastalarda influenza ve pnömokok aşıları oldukça önemli koruyucu yaklaşımlardır. Bu çalışmanın amacı, RA'lı hastalarda influenza ve pnömokok aşılanma oranlarını belirlemek ve aşılanma durumunu etkileyen faktörleri incelemektir. Yöntem: Bu kesitsel tipteki çalışma; 20.12.2024 - 20.04.2025 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Kliniği'ne başvuran ve RA tanısı ile takip edilen hastalardan çalışmaya dahil etme kriterlerini karşılayan 130 kişi ile gerçekleştirildi. Katılımcıların sosyodemografik ve tıbbi özellikleri ile influenza ve pnömokok aşısı yaptırma durumlarına ilişkin özellikleri tarafımızca hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ile sorgulandı. Anlamlılık p<0.05 seviyesinde değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışma; yaş ortalaması 55,77 ± 14,10 (min:20 - maks:87) olan, %75,4'ü (n = 98) kadın toplam 130 katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcıların %26,9'u (n = 35) en az bir kez influenza aşısı yaptırmış iken bu oran pnömokok aşısı için %10,8 (n = 14) idi. Influenza ve pnömokok aşılarından en az birini yaptıran katılımcıların %67,6'sı (n =25) doktor önerisiyle aşı yaptırmıştı. Daha önce aşılar hakkında bilgi alma oranı influenza için %30 (n = 39) iken pnömokok için %15,4 (n = 20) idi. İnfluenza aşısı yaptıranlarda eğitim durumuna göre anlamlı farklılık saptandı; ortaokul mezunlarının aşı olma oranı daha düşük bulundu (p=0.032). İnfluenza aşısı yaptıranların yaş ortalaması da olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p=0.017). Bununla birlikte çeşitli sosyodemografik ve tıbbı özelliklerle her iki aşıyı yaptırma durumları ve yapılan aşı sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Romatoid artritli hastalarda hem influenza hem de pnömokok aşılanma oranlarının önerilen düzeylerin altında olduğu saptanmıştır. Yaşın ilerlemesi ile influenza aşısı yaptırma olasılığını artırmıştır. Ancak diğer sosyodemografik ve klinik değişkenlerle aşılanma arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu sonuçlar, bu hasta grubunda enfeksiyonlara karşı korunmada bağışıklama farkındalığının ve hekim yönlendirmesinin güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease, and both the disease itself and the treatments applied increase the risk of infections. Therefore, influenza and pneumococcal vaccines are highly important preventive approaches in patients with RA. The aim of this study is to determine the influenza and pneumococcal vaccination rates in patients with RA and to examine the factors affecting vaccination status. Methods: This cross-sectional study was conducted with 130 patients who met the inclusion criteria and were followed up with a diagnosis of RA at the Department of …, Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital, between December 20, 2024, and April 20, 2025. Sociodemographic and clinical characteristics, as well as information regarding influenza and pneumococcal vaccination status, were collected using a Descriptive Information Form prepared by the researchers. Statistical significance was set at p<0.05. Results: The study included a total of 130 participants, with a mean age of 55.77±14.10 years (min: 20 – max: 87), of whom 75.4% (n = 98) were female. Among the participants, 26.9% (n = 35) had received at least one influenza vaccine, while 10.8% (n = 14) had received a pneumococcal vaccine. Among those who had received at least one of the influenza or pneumococcal vaccines, 67.6% (n = 25) were vaccinated upon physician recommendation. The rate of having received prior information about vaccines was 30% (n = 39) for influenza and 15.4% (n = 20) for pneumococcal vaccines. A significant difference was found between influenza vaccination status and education level; middle school graduates had lower vaccination rates (p=0.032). The mean age of those who received the influenza vaccine was also significantly higher than that of those who did not (p=0.017). However, no statistically significant differences were found between vaccination status and other sociodemographic or clinical characteristics for either vaccine (p>0.05). Conlusion: Influenza and pneumococcal vaccination rates among patients with rheumatoid arthritis were found to be below the recommended levels. Increasing age was associated with a higher likelihood of receiving the influenza vaccine. However, no significant associations were found between vaccination status and other sociodemographic or clinical variables. These findings indicate that enhancing immunization awareness and strengthening physician recommendations are essential to improve protection against infections in this patient population.