Edirne il merkezindeki postmenopozal kadınların fiziksel aktivite düzeylerinin yaşam kalitesine etkisi
The impact of physical activity levels on the quality of life in postmenopausal women living in the center of Edirne
- Tez No: 979388
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: postmenopozal kadın, yaşam kalitesi, fiziksel aktivite, Kadın sağlığı, Postmenopoz, postmenopausal women, quality of life, physical activity, Women's health, Postmenopause
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kadınların yaşam sürelerinin önemli bir kısmını menopoz sonrası dönemde geçirmesi, bu dönemde yaşam kalitesinin artırılmasını toplum sağlığı açısından önemli bir hedef haline getirmiştir. Bu araştırma, 50–65 yaş arası postmenopozal kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi, sosyodemografik özellikler ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Katılımcılara Birinci Basamakta Fiziksel Aktivite Ölçeği, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu-Türkçe ve sosyodemografik özellikleri içeren bir anket uygulanmıştır. Daha yüksek eğitim ve gelir düzeyi, evli olma ve çalışma hayatına katılım yaşam kalitesini olumlu etkilerken; yüksek beden kitle indeksi, bel çevresi, kronik hastalık varlığı, sigara kullanımı ve fazla doğum sayısı yaşam kalitesini olumsuz etkilemiştir. Yapılan regresyon analizinde; eğitim düzeyi, kronik hastalık varlığı, doğum sayısı ve fiziksel aktivite düzeyinin fiziksel sağlık puanını; bel çevresi, sigara kullanımı ve fiziksel aktivitenin psikolojik sağlığı; medeni durum, sigara kullanımı ve fiziksel aktivitenin sosyal sağlığı; medeni durum, mesleki durum ve fiziksel aktivitenin ise çevresel sağlığı anlamlı düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Katılımcıların büyük kısmı hareketsiz grupta yer almış, fiziksel aktivite düzeyi arttıkça yaşam kalitesinin tüm alanlarında anlamlı artış saptanmıştır. Sonuçlar, düzenli fiziksel aktivitenin postmenopozal dönemde yaşam kalitesini artırdığını göstermekte olup, bu doğrultuda fiziksel aktiviteyi teşvik eden, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını destekleyen birinci basamak programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that women spend a significant portion of their lives in the postmenopausal period has made improving quality of life during this stage an important public health goal. This study was conducted to evaluate the relationships between physical activity level, sociodemographic characteristics, and quality of life among postmenopausal women aged 50–65 years. Participants completed the General Practice Physical Activity Questionnaire, the World Health Organization Quality of Life Scale Short Form-Turkish Version and a questionnaire assessing sociodemographic variables. Higher education and income levels, being married, and employment were found to positively affect quality of life, whereas higher body mass index, waist circumference, presence of chronic disease, smoking, and higher parity negatively affected it. Regression analysis showed that education level, presence of chronic disease, number of births, and physical activity level significantly affected the physical health domain; waist circumference, smoking, and physical activity affected the psychological health domain; marital status, smoking, and physical activity affected the social relationships domain; and marital status, employment status, and physical activity significantly affected the environmental domain. Most participants were classified as inactive, and as physical activity levels increased, significant improvements were observed across all quality of life domains. These findings indicate that regular physical activity enhances quality of life in the postmenopausal period. Therefore, it is recommended to expand primary care programs that promote physical activity and support healthy lifestyle habits.